ortooxacell kiss2022.gif Flax

„Istorii antisovietice” prezentare de carte și dezbatere, astăzi, la Muzeul de Artă

Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, Centrul de Cercetare a Istoriei și Patrimoniului „Grigore Gafencu” și Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice organizează la data de 20 septembrie 2021, începând de la ora 10, o prezentare de carte și o dezbatere inspirate din tema lucrării care poartă titlul „Istorii antisovietice”, apărută de curând în limba română la Editura Cartier din Chișinău sub semnătura istoricului, jurnalistului și prezentatorului de la Radio Libertatea Oleg Panfilov. Cavaler al Ordinului de Onoare al Georgiei, țară în care locuiește, istoricul rus este autorul a 48 de cărți, 3000 de articole de presă publicate în Rusia, Statele Unite, Germania, Suedia, Polonia, Israel etc. și a opt scenarii de film. Dedicată cunoscutei disidente ruse Valeria Novodvorskaia (https://revista22.ro/international/disident-pan259-la-moarte-povestea-lerei-novodvorskaia), lucrarea operează la nivel conceptual și metodologic cu o destructurare a miturilor, constructelor și tehnologiilor de putere puse în scenă în perioada sovietică în vederea manufacturării unui aparent consens social. Oleg Panfilov nu se limitează în analiza sa la perioada sovietică, ci inspirat din alegoria peșterii pe care o regăsim în capitolul al VII-lea din „Republica” lui Platon oferă o serie de explicații pentru transmiterea ADN-ului statului dictatorial de la Uniunea Sovietică la Rusia putinistă, care stabilesc o filiație directă între comunism și postcomunism la Kremlin. De altfel, într-un interviu acordat Europei Libere, autorul lucrării sublinia că: „oricât de complicat ar fi, trebuie să cunoaștem adevărul. Trebuie să ne debarasăm de ceea ce s-a acumulat în acești ultimii 100 de ani, de când a început minciuna bolșevismului. În Imperiul Rusesc minciuna a fost politică de stat începând cu primii ani ai secolului XVIII. Dar numai adevărul poate scuti oamenii de viitoarele greșeli sau de pretențiile pe care le-ar putea formula prezenta unii altora.” (https://moldova.europalibera.org/…/oleg…/30639014.html). În cele 404 pagini ale cărții autorul abordează teme de o mare diversitate și actualitate, de la aspectele ideologice, la cele identitare, istorice, antropologice, culturale, sociologice, economice, diplomatice și de relații internaționale, privite din perspectiva cercetătorului, jurnalistului, scriitorului și disidentului care refuză să se lase integrat în ceea ce consideră a fi o minciună colectivă (termenul de minciună apare, de altfel, de nu mai puțin de 91 de ori în textul lucrării):

«În linii mari, fiecare dintre imperii – fostul Imperiu Rus sau cel Sovietic, la fel ca și actuala formațiune „democratică”, – se continuă reciproc. Imperiul a fost înființat inițial din contul teritoriilor străine și al populației cotropite. Chiar și procesul ca atare era asemănător – sunt introduse trupele sub orice pretext, de exemplu, în anul 1783 Crimeea a fost cucerită astfel: din cauza supărării pentru strâmtorarea negustorilor, iar ulterior era inventată povestea justificării – despre faptul că acest teritoriu era de când lumea rusesc, apoi începea asimilarea sau deportarea populației, locuitorii rămași pe loc își pierdeau cu timpul identitatea etnică și limba, transformându-se într-un fel de accesoriu al imperiului, desemnat cu adjectivul „rus”.»

Alături de autorul georgian vor prezenta cartea istoricii Octavian Țîcu de la Institutul de Istorie al Academiei Republicii Moldova, cercetător asociat al Centrului de Cercetare a Istoriei Relațiilor Internaționale „Grigore Gafencu”, o mai veche cunoștință a publicului târgoviștean, și Silviu Miloiu, prorectorul Universității „Valahia” din Târgoviște.

Evenimentul va fi transmis și online, prin intermediul platformei Zoom, la adresa:

Meeting ID: 940 5257 0943

Passcode: 240052

 

Relații suplimentare pot fi obținute la adresa de e-mail silviu.miloiu(at)valahia.ro. Site-ul oficial al evenimentului este https://gafencu.hypotheses.org/istorii-antisovietice

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media