Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021
savoiu_cu_studentii_basarabeni

Ionuţ Săvoiu despre relaţiile cu Moldova: „Să facem mai puţine poduri de flori şi mai multe poduri adevărate”

În contextul aniversării celor 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România vă propunem o altă discuţie a relaţiilor dintre cele două “Românii”, din perspectiva deputatului de Titu, Ionuţ Săvoiu, unul dintre târgoviştenii care au contribuit în mod direct la dezvoltarea relaţiilor economice între Târgovişte şi Chişinău. Săvoiu a condus compania Blom România, care a dezvoltat o filială importantă în capitala Moldovei: “În ultimii 7 ani am desfăşurat în cadrul companiei în care am activat acţivităţi economice concrete cu Republica moldova. Am reuşit acolo să construim o companie de la 0, o companie care rezistă pe piaţă şi creşte. Mărturisesc că sunt mândru de asta şi pot să afirm că este un exemplu pentru orice companie din România: s-a trecut de la vorbe la fapte.” a precizat Ionuţ Săvoiu pentru Gazeta Dâmboviţei. 

Extinderea pieţelor este una din soluţiile unificatoare, cel puţin la nivel economic, între România şi Moldova, pentru care militează parlamentarul român: „În Moldova se vobeşte foarte mult despre idealul de intergrare în Uniunea Europeană, acolo unde este şi România. Foarte multe voci ale politicienilor de peste Prut spun că integrarea se va face prin unirea cu România. Este o temă importantă de discuţie. Trebuie să comunicăm mai mult şi să punem la punct un plan de acţiune care să devină prioritate naţională. Lumea vorbeşte foarte puţin despre unificare, pentru că există o temere mai veche, din perioade de mult apuse. Extinderea pieţelor economice poate fi un pas spre această unificare. Dezvoltarea spaţiului economic comun duce la o dezvoltarea economică durabilă, iar o Românie “mare” ar fi o voce mai puternică în Uniunea Europeană. Cred că relaţiile economice reciproce ar putea fi dezvoltate mai bine dacă si politica companiilor ar fi mai apropiată de idealurile naţionale de unire. Ar fi bine dacă am face mai puţine poduri de flori şi mai multe poduri adevărate, care să sprijine intensificarea schimburilor economice. Guvernul Ponta are proiecte de interconectare între România şi Moldova, din care fac parte printre altele reţeau de transport energie Suceava – Bălţi sau reabilitarea drumului european Bucreşti – Chişinău, executându-se acum lucrări de reabilitare si modernizare pe tronsonul Tecuci – Husi.”, a precizat Ionuţ Săvoiu. 

Deputatul de Titu a făcut apel şi la o schimbare pe care o consideră esenţială: “Personal, fără să vreau să supăr pe cineva, cred că în discuţiile despre Basarabia am văzut parca prea mulţi reprezentanţi ai mediului academic la prezidiu, prea multe discuţii despre istorie şi trecut. Evităm dicuţiile despre viitor, deşi acestea sunt singurele discuţii care contează.” a mai spus Săvoiu.

 

Foto: Deputatul Ionuţ Săvoiu, alături de studenţi basarabeni care studiază la Universitatea Valahia din Târgovişte

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Flax Gopo
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media