ortooxacell kiss2022.gif Flax

În pădurile din Dâmbovița au apărut ciupercile. Toate pot fi mâncate… Unele o singură dată

În pădurile din Dâmbovița au început sa apară ciupercile, iată cum ar trebui sa le diferențiem pe cele comestibile de cele otrăvitoare.

Dintotdeauna s-a pus și se va pune întrebarea: se pot deosebi cu certitudine ciupercile comestibile  (bune de mâncat) de cele otrăvitoare? Specialiștii care dispun de mai multe metode științifice de determinare răspund „Da”, deoarece există anumite caractere vizibile, diferențiate și ușor de identificat pentru fiecare specie. Marea masă a culegătorilor de ciuperci și în special a culegătorilor „de la sfârșitul săptămânii” răspund „Nu”.

În ciuda tuturor descoperirilor în medicină ciupercile otrăvitoare, prin toxinele pe care le conțin, continuă să facă de milenii victime omenești. Una din cele mai ucigătoare toxine – faloidina – care se găsește în buretele viperei distruge sistemul nervos și ficatul încât nici un tratament medical nu mai poate salva bolnavul de la moarte.

În general ciupercile se pot recunoaște după formă, culoare, miros, după locul unde cresc și substratul pe care cresc. Se întâmplă însă, ca în unele stadii de creștere și de regulă în stadiu tânăr, forma ciupercilor comestibile să fie asemănătoare cu a celor otrăvitoare. De exemplu, buretele viperei, ciupercă foarte toxică, se poate confunda când iese din sol cu crăița, sau cu ciuperca albă de pădure având tot forma unui ou alb. De aceea, se recomandă a nu se recolta decât ciuperci bine cunoscute și verificate ca fiind comestibile.

Se recomandă:

-să se recolteze numai ciupercile bine cunoscute ca fiind comestibile și dintre acestea numai cele  tinere, tari, sănătoase, cu miros plăcut. Ciupercile bătrâne, moi, cu miros dubios să nu se recolteze deoarece prin îmbătrânire substanțele proteice se alterează devenind toxice pentru organism.

-să nu se folosească pentru consum ciupercile provenite de la vânzători ambulanți

-înainte de folosire să se fiarbă ciupercile timp de 15 minute în apă cu puțină sare, aruncându-se apa în care au fiert. Prin fierbere o parte din toxine se distrug.

Ce facem dacă ne simțim rău după ce am consumat ciuperci?

În cazul intoxicaţiilor cu ciuperci, dacă primul ajutor este prompt şi bine condus, chiar cei intoxicaţi cu speciile cele mai periculoase pot fi salvaţi.

Vomitivele, purgativele, calmantele, precum şi apa rece sărată, ceaiul, cafeaua, laptele cald sunt intervenţii rapide şi eficiente, însă în cazul intoxicaţiei cu specii periculoase trebuie chemat imediat medicul.

 Larisa Urgureanu

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media