Câte bordeie atâtea obiceiuri…de Sfântul Andrei

Creștinii-ortodocșii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Andrei, apostolul care a crestinat primul meleagurile noastre, fiind considerat patronul spiritual al romanilor.   Această sărbatoare este întâmpinată în fiecare an cu tradiţii de natură religioasă, dar şi credinţe şi obiceiuri legate de protecţia oamenilor, animalelor şi gospodăriilor.

Cele mai multe obiceiuri şi superstiţii pe care românii le practică cu ocazia aceastei sărbători sunt legate de măritiş, belşug şi sănătate în anul următor.În Ajun de Sfântul Andrei,  fetele nemăritate ascund sub pernă un fir de busuioc sfinţit pentru a-şi visa ursitul. Tot în această noapte, bătrânii practică şi predicţii meteorologice populare pentru anul următor. În podul casei sunt urcate 12 cepe sănătoase, la fel de mari, care sunt lăsate acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei cepe îi este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat indică luni ploioase sau cu grindină, iar cele care au încolţit, luni favorabile recoltei.
O altă tradiţie spune că trebuie pus grâu la încolţit în vase mici de pământ, iar cât de mult va creşte grâul până la Crăciun arată cât noroc şi câtă sănătate va avea omul respectiv.
Fiecare regiune a ţării adaugă lucruri noi în peisajul tradiţiilor legate de sărbătoare Sfântului Andrei.  În Bucovina, înainte de Sf. Andrei cu câteva zile, femeile nu torc iar de Sf. Andrei nu mătură şi nu scot gunoiul din casă, nu curăţă grajdurile şi nu se piaptănă pentru a nu aduce lupul prin apropiere. În unele sate din Oltenia copiii taie rămurele din pomii roditori şi le pun în apa, la căldură, pentru a înmuguri până la Sf. Vasile, când fac din ele sorcove pe care le folosesc la colindat.

Noaptea de Sfântul Andrei mai este numită şi Noaptea Strigoilor, a mortilor care devin periculosi pentru cei vii pentru ca le pot lua viata celor dragi, aduc grindina si boli.În Banat  Remediul cu care oamenii combat aceste creaturi este usturoiul.

Tot astăzi peste 660.000 de români care poartă numele Sfântului Andrei îşi sărbătoresc onomastica.

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro