Georgică Dumitru: „Regionalizarea, o temă ce trebuie abordată cu multă responsabilitate şi profesionalism”

DECLARAŢIE POLITICĂ

Stimați colegi,

 

Vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a vă aduce în atenție un subiect vital pentru România – regionalizarea. Și când spun vital nu am nici cea mai mică îndoială asupra rezonanțelor termenului. Am să aduc argumente pentru a nu considera că este încă unul din discursurile populiste cu care un coleg de-al dumneavoastră are pretenția să vă atragă atenția.

Intenția mea este de a reuși să captez, în jurul acestui subiect, o doză considerabilă din energiile care se risipesc zilnic, cu atâta înverșunare asupra unor teme efemere și importante mai mult din perspectiva titlurilor din cotidiane.

Regionalizarea va fi o ”schimbare de metabolism” a societății pe care istoria cu siguranță o va consemna.

A fost aprobat deja memorandumul privind adoptarea măsurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare în Romania.

Au fost pornite, deci, motoarele celui mai mare mecanism de după Revoluție, care va afecta profund România.

Stimați colegi, regionalizarea este unul din cele mai importante teste ale profesionalismului pe care trebuie să le trecem cu brio pentru ca țara asta să fie administrată eficient, în acord cu principiile de bază pe care acest concept le proclamă: o apropiere mai mare a deciziilor de colectivitate şi de structurile locale, înzestrarea acestor niveluri de putere cu organe de decizie democratice care să beneficieze de o largă autonomie în exercitarea competenţelor.

Nu în ultimul rând, pentru a sta la masa elaborării și aplicării politicilor în cadrul organismelor regionale europene cum este Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene, trebuie să construim un cadru administrativ care să se situeze nu  numai dimensional, ci și funcțional la nivelul cerinţelor comunitare de astăzi.

Mesajul meu către dumneavoastră este să fim laborioși în creionarea viitoarelor regiuni administrativ-teritoriale, aplicând o gândire pe termen lung și nu politica împărțirii României în domenii de influență. Nu trebuie să neglijăm percepția de la nivelul cetățeanului care nu se mai așteaptă la acțiuni în beneficiul lui, ci doar în beneficiul ”baronilor locali”, etichetă nelipsită din vorbirea curentă.

Vă spun acest lucru pentru că, la nivelul discursului cotidian, oamenii pentru care noi decidem sunt profund îngrijorați de schimbările pe care le va aduce în viețile lor regionalizarea. Trebuie să le explicăm foarte bine consecințele acestui proces și mai ales beneficiile lui.

De aceea, vă aduc în atenție că regionalizarea administrativ – teritorială  trebuie să devină în cel mai scurt timp un subiect de dezbatere publică autentică, netrebuind să lipsească de pe site-ul niciunui consiliul județean sau instituție a prefectului din țară. Știu că în documentele întocmite deja privind cadrul organizatoric a fost prevăzută deja dezbaterea publică. Știm, însă, cu toții că dezbaterile publice sunt de multe ori organizate pentru a fi bifate. De data aceasta, rezultatele dezbaterilor publice trebuie să se reflecte în deciziile finale.

Altfel, regionalizarea va fi pentru actuala putere o temă ce va conduce la erodarea propriei imagini, a pierderii încrederii din partea oamenilor și va fi catalogată ca încă o măsură luată cu ușurință de guvernanți și decontată de popor.

Așadar, să evităm dragi colegi ”mersul pe sârma” și să pășim pe tărâm ferm, ieșind în fața opiniei publice cu explicații corecte și complete în privința regionalizării.

Vă mulțumesc!                                                                                                                                                         Deputat PC,

Georgică Dumitru

 

 

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro