EXCLUSIVITATE: Senatorul Valentin Calcan despre plecarea din PDL şi întoarcerea în PSD!

Valentin Calcan este unul dintre cei mai longevivi politicieni de Dâmboviţa. A fost deputat în legislatura2000 -2004 ales în judeţul Dâmboviţa pe listele PDSR, senator al Românie,i în mandatul 2008 -2012, din partea PDL, iar pe 9 decembrie 2012 a câştigat cu un scor categoric al doilea mandat de senator, de data aceasta din partea USL.

Care au fost motivele plecării dumneavoastră din PDL?

Din păcate în PDL, aroganţa, lipsa de respect faţă de alegători au luat locul încet-încet  promisiunilor făcute iniţial ceea ce  m-a determinat să nu mai pot susţine o astfel de politică. A fost cu totul altceva acel PLD care a câştigat alegerile din 2008, un PLD  care cu voia lui sau mai corect spus fără voia lui a fost transformat în ceea ce astăzi este PDL. 

Adică era o diferenţă majoră între PLD şi PDL?

Absolut. Vă reamintesc că după 2004 viaţa politică era dominată de PSD, PD şi PNL. Theodor Stolojan a format un alt partid, PLD, care a devenit rapid o alternativă la modul în care alianţa D.A. gestiona situaţia politică. Târgoviştean fiind, Stolojan (având de partea sa şi propunerea de prim-ministru)  a reuşit să atragă multe speranţe de mai bine din partea multor dâmboviţeni.

Din păcate, acest proiect a eşuat mai întâi printr-o fuziune cu Partidul Democrat şi mai apoi odată cu abandonarea de către Stolojan a angajamentului de a conduce un nou guvern  a condus practic într-o transformare sută la sută în PD. Eu cred că dacă ar fi rămas Theodor Stolojan atunci prim ministru, în 2008, cred că inclusiv Dâmboviţa ar fi avut un alt viitor. Cred sincer că ar fi avut mult mai multă grijă de problemele judeţului şi poate că acum, unde suntem noi aici (nr Conteşti) ar fi fost o şosea cu patru benzi până la Târgovişte, ceea ce ne dorim de 20 de ani. 

Nemulţumirile faţă de PDL au fost faţă de organizaţia naţională sau faţă de organizaţia judeţeană?

În primul rând faţă de organizaţia judeţeană. Întotdeauna problemele apar în organizaţia proprie şi apoi la nivel naţional. La nivel naţional am fost dezamăgit de faptul că nu s-au găsit soluţii până la urmă pentru a se evita acele tăieri brutale de venituri. Pentru că noi, în 2008, când am mers în campanie, în nici un caz nu am spus că vom tăia salariile.  Acest lucru pentru fiecare om şi pentru mine personal, ca om politic, a creat o dezamăgire profundă. Apoi, lipsa de decizie, de a readuce veniturile înapoi, aşa cum de fapt a fost iniţial promis pentru că, dacă ne aducem aminte, conducerea centrală, mă refer la premierul Boc, la miniştri, au spus că aceste tăieri vor fi pe o perioadă destul de scurtă, undeva la şase luni, după care se va reveni. Iată că nu s-a revenit, ceea ce crează o dezamăgire teribilă.

În 2004, atunci când aţi părăsit viaţa politică şi eraţi social democrat aţi avut o nemulţumire faţă de conducerea locală a organizaţiei şi de lideri. Are întoarcerea în PSD cu faptul că unii dintre ei nu mai sunt şi faptul că s-a schimbat garda? 

Astăzi, PSD, atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean, are o altă echipă de conducere, este foarte mult schimbat în bine faţă de ceea ce era atunci.

În perioada democrat liberalismului, doi dintre primarii din judeţ v-au fost foarte apropiaţi. Unul este cel de la Conţeşti şi cel de la Răcari. Cei doi vă mai sunt prieteni acum, având în vedere că sunteţi în familii politice diferite?

Cei doi îmi sunt în continuare prieteni şi nu numai cei doi. Vreau să spun că am o relaţie bună cu absolut toţi primarii de pe colegiul meu şi cu majoritatea primarilor din Dâmboviţa. Ceea ce s-a şi văzut la rezultatul alegerilor.

Ce abordare aţi folosit în campania electorală, având în vedere că oamenii vă ştiau democrat liberal, iar acum sunteţi social democrat?Nu v-aţi  temut de o etichetare ca traseist?

Nu! În nici un caz. Aş putea spune chiar că dacă la un moment dat aş fi avut o astfel de etichetă, am avut-o cât timp am fost în PDL. Acum nicidecum, pentru că m-am întors acasă. Oamenii mă ştiau social democrat în primul rând, pentru că viaţa politică mi-am început-o în PSD Dâmboviţa în 1999 şi şi-a pus amprenta dominant asupra activităţii mele. În plus, fiecare ştie cât de mult am reuşit să ajut pe fiecare în parte, în acest mandat pe care, iată, în curând îl închei. Dacă am putut să fac un bine, l-am făcut! Dacă am reuşit să ajut sau să sprijin pe cineva, am făcut-o şi nu am ţinut cont dacă este de culoare sau de alta întrucât îmi spuneam de foarte multe ori – pe acelaşi drum merg şi cei din PSD şi cei din PNL şi cei din UDMR, deci nu contează în mod special ce culoare politică are primarul respectiv.

Spus adesea în perioada democrat liberalismului că sunteţi prieten cu Florin Popescu. În ce relaţii mai sunteţi cu acesta.

Nu am mai vorbit de ceva timp cu el. Relaţia este inexistentă în momentul acesta. Îi doresc să fie sănătos!

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro