Elevi din Dâmbovița și Brașov, în pepiniera Pucioasa de „Ziua internațională a pădurilor”

 „Ziua internațională a pădurilor”, sărbătorită la pepiniera amenajată pe locul fostei Păstrăvării de la Pucioasa,  unde silvicultorii dâmboviţeni au invitat un grup de elevi și cadre didactice din judeţul Dâmboviţa (de la Şcoala „Vasile Cȃrlova” Tȃrgoviṣte şi de la Liceul Tehnologic  Pucioasa), dar şi din Braṣov, pentru a participa la o acţiune de repicaj, respectiv de replantare a puieţilor de răşinoase.

La eveniment au participat şi oaspeţi din străinătate, respectiv elevi ṣi cadre didactice din Spania, Italia, Lituania și Polonia.

Direcția Silvică Dȃmboviṭa, în campania de împăduriri din această primăvară, are de executat un program de 19 hectare de împăduriri integrale, din care s-au realizat 13 hectare.  Tot în această perioadă, silvicultorii dâmboviţeni execută semănturii de foioase în pepiniere şi semănături de rășinoase în solar.  ,,În dimineața aceasta vom vedea, vom analiza și vom și face câteva lucruri în ceea ce privește regenerarea pădurii. Cu toții trebuie să iubim pădurea. Cu cât știi mai multe despre ea, cu atât o iubești mai mult. Avem în pepinieră puieți, care stau câte doi-trei ani, în funcție de  diametrul și înălțimea pe care o acumulează peste ani. Tot în pepiniera de aici avem pari, pentru plasa de umbrire, pentru că în timpul verii trebuie sa protejăm puieții, alfel îi pierdem. Mai avem și puieți pentru plantat în munte, care au stat în pepinieră doi ani de zile și un an în solar. În zona de munte, foarte greu se regenerează pădurea pe cale naturală și noi suntem nevoiți să intervenim cu lucrări de împădurire. Pe lângă lucrările de regenerare a pădurii, un ocol silvic se mai ocupă cu lucrări de pază și protecție a pădurii. Mai trebuie să protejăm pădurea și de incendii, pentru că după cum știți, au fost multe situații  de acest gen chiar la nivelul țării și mereu trebuie să ținem sub control pădurea (…) Mai trebuie să controlăm și circulația materialului lemnos. Efeciv, când mergem pe teren, oprim diferite mijloace de transport și ne asigurăm de legitimitatea materialului. Un ultim aspect, care trebuie făcut este exploatarea și conducerea durabilă a pădurii, pe care dacă nu o tai cum trebuie, îmbătrânește și o pierzi’’ a declarat Călin Marius, inginer în cadrul ocolului silvic Pucioasa.


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro