Două organizaţii comunitare dâmboviţene, nominalizate pentru premii la Gala Iniţiativelor Locale

Pe 13 octombrie 2015, ora 18.00, la Hanu’ lui Manuc (Salon Voievodal) Ruralnet organizează primei ediții a Galei inițiativelor locale – Oamenii cresc satul, un eveniment dedicat dezvoltării comunitare, satului și potențialului său. La categoria Împreună creștem satul – organizații comunitare (asociație, fundație, grup de inițiativă locală, grup de acțiune local, grup de producători etc.) sunt nominalizate două iniţiative din judeţul Dâmboviţa. Au fost alese organizații comunitare care îmbunătățesc semnificativ viața membrilor comunității, folosesc creativ resurse locale, implică autoritățile locale în rezolvarea problemelor comunității.

Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Ciocănești Dâmbovița Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Ciocănești Dâmbovița (ADCCD) s-a înființat în 27.07.2012 și este formată din 10 membri fondatori din întreaga comună. Asociaţia s-a născut din dorinţa de unitate, de colaborare, de implicare. Membrii fondatori sunt oameni din toată comuna, care au înţeles că oricine, indiferent de situaţia materială, poate să facă ceva pentru semenii săi, că doar prin implicare se poate vorbi de dezvoltare.

Inițiativa nominalizată: Îmbunătățirea condițiilor de locuire ale familiilor nevoiașe din Vizurești și a spațiilor de folosință comună. În perioada aprilie–septembrie 2014 am format 3 grupe de voluntari. Am mers din poartă în poartă și am întrebat peste 250 de persoane cu privire la problemele legate de spațiile de folosință comună din Vizurești și care sunt familiile defavorizate și casele lor cu un mare grad de deteriorare. Au reieșit de la oamenii întrebați că: 18 case/familii au nevoie urgentă de reabilitare a locuințelor, iar principala problema care afectează întreaga comunitate o reprezintă nefuncționarea dispensarului – 1200 de locuitori ar beneficia de dispensar. În perioada octombrie 2014 și august 2015 am participat (15 dintre noi) la 5 ședințe de consiliu local și am avut întâlniri/audiențe în număr de 10 cu domnul primar. Am pus pe hârtie informațiile strânse despre cele 18 familii și împreună cu membrii grupului am facut selecția primelor 5 case pe care urmează să le reabilitam, mergând dupa un criteriu unic (participarea familiilor cu muncă voluntară într-un proiect anterior al organizației Habitat for Humanity desfășurat în comunitatea noastra în 2013).

baleni

Grup de ințiativă Băleni, Dâmboviţa  – Grupul de inițiativă informal din Băleni a fost format în cadrul proiectului “Academia de Implicare a Tinerilor”, proiect finațat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România și derulat în perioada iulie 2014 – octombrie 2015. Din grupul de inițiativă, fac parte 10 persoane, 4 dintre acestea fiind femei. Scopul grupului de inițiativă este acela de a contribui la dezvoltarea comunității ca întreg, încercând să aducă laolaltă tineri de diferite etnii, cu focus deosebit pe tinerii de etnie romă.

Inițiativa nominalizată: Cei 10 tineri din grupul de iniţiativă au identificat o serie de probleme cu care comunitatea lor se confruntă, precum lipsa unui spaţiu de joacă, infrastructură deficitară a şcolii din comunitate, lipsa unui cabinet sanitar. După o perioadă de 1 an în care au învăţat cum să lucreze în echipă, cum să îşi exprime părerea luând în considerare şi părerea celorlalţi, cum să îşi construiască argumente, cum să scrie un statement paper, cum să vorbească în public, tinerii au reuşit să atragă atenţia autorităţilor locale şi astfel să reuşească să obţină aprobările necesare pentru construcţia unui parc de joacă în comunitatea de romi.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro