Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3663
7-12-2021

DNA nu a descins la CJD! Cum s-a ajuns la acest fake news și cum deosebim știrile reale de cele false

Ştirile false – fake news – sunt informaţii intenţionat false care sunt distribuite cu un scop anume.

În cursul acestei dimineți am primit câteva telefoane, toate din zona politicului, care ne cereau informații cu privire la descinderea pe care DNA-ul ar face-o la sediul Consiliului Județean Dâmbovița. Unii curioși, alții convinși că este adevărat și că vizează anumite persoane. În realitate, nu a existat nici o descindere a  DNA, ci DGA-ul, o structură care vizează activitatea funcționarilor publici, a făcut percheziții în biroul unui funcționar (I.M.) din cadrul Serviciului Urbanism, într-un dosar în care sunt vizați trei funcționari din diverse instituții pentru activități care nu au legătură cu activitatea Consiliului.

Dar cu s-a ajuns la răspândirea zvonului fals despre DNA? Simplu: o minciună cu un sâmbure de adevăr! Un portal înființat de niște membri ai PNL local, neasumat însă public, a publicat informația falsă, sub umbrela protectoare a cuvântului „surse”. Inițial au făcut referire la DGA, dar ulterior când li s-a atras atenția într-un comentariu că DGA nu are treabă cu activitatea administrativă la care făceau aluzie că ar fi controlată, DGA a fost înlocuit cu DNA. Apoi, informația a rostogolită în câteva zone ale social media, sub forma unei fotografii a titlului, pentru a nu se putea verifica textul și a crea impresia falsă pe care autorii au vizat-o prin fake news. Informația cu DNA nu a fost ștearsă nici după apariția comunicatului oficial despre evenimentele de la CJD, transmis de DGA.

„Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, împreună cu polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Dâmbovița, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită, complicitate la luare de mită și înșelăciune de către funcționari publici, în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Astfel, astăzi, 18 noiembrie 2021, sunt puse în executare un număr de 6 mandate de percheziție domiciliară, la domiciliile și locurile de muncă a 3 funcționari publici și la sediul a două instituții publice de pe raza județului Dâmbovița. (n.r. unul este sediul CJD).

Trei suspecți vor fi conduși pentru audieri, în baza mandatelor de aducere, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița.

În cauză se beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov și serviciile județene anticorupție Prahova, Argeș și Buzău, precum și a lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Dâmbovița.

Totodată, la instrumentarea cauzei s-a beneficiat de suport de specialitate din partea Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Operațiuni Speciale.” transmite DGA printr-un comunicat.

Reţelele de socializare sunt spaţii de informare în care se pot forma şi distribui opinii în decurs de câteva secunde. Dar cum să ne orientăm în fluxul de informaţii şi ştiri care năvălesc zi de zi peste noi? Care ştire este reală, care este un fake şi care o simplă exprimare de opinie? Câteva sfaturi pentru a le deosebi AICI

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media