Criminalitatea informatică evoluează. Iată riscurile unui cont de facebook!

Un banal cont de facebook te poate transforma într-o victima a criminalităţii informatice. Datele cu caracter personal furnizate prin intermediul reţelelor de socializare cresc vulnerabilitatea persoanelor dar şi a companiilor. Dacă la prima vedere iei totul ca pe o joacă, din nevoia de a împărtăşi cu ceilalţi stările tale, gusturile în materie de muzică, filme sau achiziţiile recente, ar trebui să te asiguri că cei pe care îi numeşti prieteni pe facebook, twitter sau hi5 sunt persoane cunoscute şi prezintă încredere. Avalanşa de cereri de prietenie nu înseamnă întotdeauna doar socializare ci şi un risc foarte mare.

Ce este criminalitatea informatică?

 Criminalitatea informatică se referă la totalitatea infracţiunilor comise în spaţiul cibernetic. Astfel, fraudele bancare, accesarea neautorizată a unor resurse confidenţiale apartinând companiilor şi guvernelor sau actele de hărţuire şi şantaj s-au mutat şi pe Internet, iar răspândirea lor este accelerată. Zilnic, circa un milion de persoane sunt victime ale unei infracţiuni informatice. Autorii sunt invizibili şi rămân adesea nepedepsiţi. 

Criminalitatea informatică se manifestă sub diverse forme:

  • furtul identităţii on-line
  • frauda on-line
  • escrocherii implicând cărţile de credit
  • exploatarea sexuală a copiilor
  • preluarea şi utilizarea ilegală a conturilor web
  • atacuri asupra sistemelor IT publice sau private

Numărul acestor infracţiuni este în creştere. Zilnic, până la 600 000 de conturi de Facebook trebuie blocate din cauza unor tentative de piraterie. Potrivit unui studiu realizat în 2011 de U.E. , criminalitatea informatică generează costuri cuprinse între 85 şi 291 de miliarde de euro.

Autorităţile europene iau măsuri

Pentru a combate acest fenomen, UE propune înfiinţarea unui centru european de combatere a criminalităţii informatice . El ar urma să avertizeze statele membre cu privire la ameninţările majore şi să le atragă atenţia asupra punctelor slabe ale sistemelor de apărare on-line. În acelaşi timp, ar urma să identifice reţelele organizate de criminalitate şi pe cei mai importanţi infractori şi să furnizeze ajutor în cadrul investigaţiilor. Centrul va fi instituit în cadrul Oficiului European de Poliţie (Europol) la Haga (Ţările de Jos), care trebuie mai întâi să aprobe propunerea.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro