Crescătorii de vaci şi porcine vor beneficia de la UE de un sprijin financiar în valoare de 11 milioane euro

Fermierii români care cresc vaci de lapte și porci vor beneficia de o subvenție din partea Uniunii Europene, în valoare de 11 milioane de euro. Acest ajutor financiar vine pentru a compensa unele pierderi înregistreate în cadrul contextului economic internațional. Decizia a fost luată printr-o Hotărâre guvernamentală și a fost aprobată în ședința din 16 martie.

Ajutorul financiar pentru sectorul laptelui şi produselor lactate este de 8,8 milioane de euro, iar sprijinul pentru sectorul de creştere a porcinelor echivalează cu aproape 2,4 milioane de euro.

„Cererile pentru acordarea acestui sprijin se vor depune până la data de 8 aprilie 2016, urmând ca plăţile să se efectueze până la 30 iunie 2016”, precizează Guvernul.

Pentru a primi banii, producătorii de lapte trebuie să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015 şi au deţinut cotă de livrări la data de 31 martie 2015, a precizat un comunicat al Guvernului.

De asemenea, producătorii de lapte trebuie să fie consideraţi în activitate, adică au încheiat un contract pe o perioadă de cel puţin şase luni cu un prim – cumpărător şi deţin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui. O a treia condiţie este o producţie minimă livrată de 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015.

Suma cuvenită fiecărui producător se calculează în funcţie de cantitatea de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015. Astfel, producătorii care au livrat cantităţi cuprinse între 5 tone şi 20 de tone primesc 240 de euro fiecare.

Pentru cantităţi cuprinse între 20 de tone şi 200 de tone, producătorii primesc 12 euro/tonă, iar pentru cantităţi de peste 200 de tone, fiecare fermier primeşte 2900 euro.

Pentru sectorul creşterii porcilor, ajutorul se acordă fermierilor care deţin exploataţii autorizate de ANSVSA pentru creşterea şi îngrăşarea porcinelor, au livrat direct sau prin intermediari şi au clasificat porci în abatoare autorizate în perioada 1 ianuarie-31 august 2015. Ajutoare primesc şi crescătorii de porcine care deţin exploataţii pentru reproducţie.

„Sprijinul se acordă în funcţie de efectivul mediu de scroafe şi/sau de efectivul de scrofiţe de reproducţie livrate şi/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015″, se arată în documentul menţionat.

Suma cuvenită fiecărui fermier se calculează prin împărţirea sumei totale la efectivul de porci livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300.000 capete pe beneficiar.

Guvernul motivează pachetul de sprijin în principal prin pierderile suferite de crescătorii de animale din România din cauza embargoului impus de Rusia, care a interzis importul de produse agroalimentare europene până în 6 august 2016 şi din cauza eliminării cotelor de lapte în Uniunea Europeană, care a permis creşterea producţiei.

 

 

 

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro