ortooxacell kiss2022.gif Flax

Corbii Mari: Candidat trimis în judecată de DNA, condamnat în primă instanță

Criteriile de integritate ale candidaților, în multe dintre formațiunile politice, s-au pierdut pe drumul către secția de vot. Este și cazul comunei Corbii Mari unde unul dintre candidați promite în platforma electorală consultanță în ceea ce privește atragerea de fonduri nerambursabile. O inițiativă de lăudat, dar în cazul acestui candidat există un proces pe rol, cu o condamnare în prima instanță la 2 ani de închisoare, tocmai pentru fraudă în ceea ce privește obținerea de fonduri europene. Este adevărat că decizia nu este definitivă, dar nici alegătorii și nici partidul nu știu cum se va încheia tărășenia.  Candidatul în cauză este Tudor Dorobanțu, propunerea PNL pentru primăria Corbii Mari.

Acesta duce după el un proces, dar și un scandal cu denunțuri și șantaj. Dorobanțu a fost secretar general al AGROSTAR din 2006 până în 2013. A intrat în vizorul ANI, după ce în declarația de avere pe care a formulat-o în calitate de consilier local la Corbii Mari, apăreau peste 600.000 de euro pe care nu-i putea justifica din veniturile sale și ale familiei.

Agenția Națională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 2.671.664,95 Lei  (aprox. 636.110 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia de către TUDOR DOROBANȚU, Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Corbii Mari, Județul Dâmbovița, în perioada exercitării primului mandat (2008 – 2012). 

TUDOR DOROBANȚU deține, începând cu data de 09 ianuarie 2006, funcția de Secretar general al Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe AGROSTAR, iar, începând cu mandatul 2008 -2012, deține și funcția de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Corbii Mari, Județul Dâmbovița. 
Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Ploiești în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către TUDOR DOROBANȚU în perioada exercitării funcţiei publice, împreună cu familia.

Întrucât TUDOR DOROBANȚU nu a menționat în declarațiile de avere înregistrate la Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe AGROSTAR și în declarația de avere depusă la Primăria Comunei Corbii Mari împrumuturile contractate în anul 2011 de la diverse persoane fizice, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Noul Cod Penal al României,” se arată într-un comunicat al ANI din martie 2014.

În același mandat de consilier local, Dorobanțu ajungea și inculpat într-un dosar instrumentat de DNA. Cauza are legătură cu prezentare de documente false pentru obținerea de fonduri nerambursabile.

Iată informațiile oferite de DNA, într-o sinteză a activității din anul 2017.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ȘTEFAN NICULAE, la data faptelor președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii Conexe AGROSTAR, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență
– instigare la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

DOROBANȚU TUDOR, secretar general al Federației Agrostar și manager în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene, în perioada 21.07.2010 – 30.11.2011, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

APAN LUCIA pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 11-13 martie 2013, inculpatul Ștefan Niculae a pretins și primit, prin intermediari, de la inculpatul Dorobanțu Tudor suma de 20.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra unor ofițeri din cadrul Serviciului Român de Informații, context în care a promis că îi va determina pe aceștia să îndeplinească un act contrar îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să oprească o pretinsă activitate de monitorizare a Federației Agrostar cu privire la legalitatea implementării unor proiecte finanțate cu fonduri europene.
În contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile denumit „Dinamizare rurală prin angajare sustenabilă”, în prima jumătate a anului 2010, inculpatul Ștefan Niculae, cu intenție, l-a determinat pe inculpatul Dorobanțu Tudor să prezinte documente false și inexacte la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.
O parte din documentele respective au fost semnate și de inculpata Apan Lucia.
Prin aceste demersuri, au fost obținute fonduri nerambursabile în valoare de 63.855 lei sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.”

După patru ani de la trimiterea în judecată, la începutul acestui an a venit și o primă decizie a instanței. O condamnare de 2 ani cu suspendare, dar și obligativitatea de a  restitui banii Ministerului Fondurilor Europene care s-a constituit ca parte civilă pentru recuperarea prejudiciului. În sentința publică aflată pe site-ul Tribunalului București se arată:

Condamnă pe inculpatul DOROBANȚU TUDOR, la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. În baza art. 71 alin. 1 C.pen. de la 1968 aplică inculpatului pedeapsa accesorie prevăzuta de art. 64 lit. a teza a II a, b C.pen. pe durata executării pedepsei principale. În baza art. 81 alin(2) C.pen. de la 1968 suspendă condiţionat executarea pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani” (VEZI SENTINȚA) . Atât Tudor Dorobanțu, cât și fostul său șef, Ștefan Niculae au formulat apel la sentință.

Suspendat din Agrostar după acest scandal, în care el se pare că l-ar fi denunțat pe Stefan Nicolae, care a rămas totuși președintele federației (fiind și el condamnat în același dosar cu Dorobanțu, la trei ani de închisoare cu suspendare), Dorobanțu și-a înființat propria Federație – FEDERATIA SINDICATELOR DEMOCRATICE DIN AGRICULTURA SI SERVICII CONEXE pentru care a obținut personalitate juridică la începutul acestei luni.

De remarcat este și faptul că din declarația de avere postată pe site-ul primăriei Corbii Mari, rezultă că Dorobanțu a împrumutat AGROSTAR, în nume personal, cu 1,2 milioane de lei, la un venit declarat de 30.000…..

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media