CONTEȘTI: Între două beri, asistații social se plâng că nu le ajung banii. 100.000 de lei pe lună se duc pe ajutoarele lor

Cu 240 de persoane care primesc ajutoare sociale, comuna Contești e printre fruntașele dâmovițene la acest capitol. Statul timite lunar 100.000 de lei la Contești, pentru plata acestor ajutoare, în medie 420 de lei de beneficiar. În această lună, însă, banii nu au ajuns la timp.

Pe străzile comunei a fost liniște în zilele cu Cod Portocaliu de ger. Asistații au stat acasă, dar au dat sute de telefoane factorului poștal din comună de la care așteptau să le aducă banii. V-am povestit într-un articol anterior cum a răbufnit femeia, care a împărțit corespondența și pe viscol și ninsoare.

Consilier local PSD, factor poștal, reacție virulentă pe facebook: „Ajutoarele sociale, pentru puturoși, nu sunt!”

Pe 1 martie, cum vremea s-a liniștit, neavând altă activitate, beneficiarii de venit garantat au ieșit, alături de alți localnici, dis de dimineață, la o bere. Afară temperaturile erau, încă, negative.

Oamenii sunt nemulțumiți că banii de la stat, întârzie.  „Ne descurcăm greu fără bani. Au întârziat banii. Nu ne-au dat nimic.”  spune unul dintre bărbați (foto sus), strecurând printre alte mesaje și acela că este cam bolnav și nu prea poate să muncească. La cârciumă e agitație mare, iar omul are parte de susținerea celorlalți, chiar dacă ei nu primesc nimic de la stat, așa că îi găsesc diferite scuze: ba că nu se găsește de muncă, ba că e cam bolnav, ba că e sărăcie.  Nu e clar de unde banii de bere și țigări!


În timp ce bărbații se relaxează cu o bere, supărați că nu le-a venit ajutorul social, femeile dau târcoale sediului primăriei.

Radu Florentina ar munci, dar nu poate. La fel ca multe alte femei care primesc ajutor social, spune că amețește și o doare inima când muncește. Dacă stă, se simte bine! Nu a avut niciodată serviciu, nu știe exact câți ani are și a trăit mereu din banii statului.

Nici Florentina Tudorache nu se simte mai bine. A mai muncit pentru primărie, dar o doare coloana. Femeia a vrut să-și ia o scutire medicală de la medicul din comună, dar acesta nu a găsit motiv să o scutească de muncă. Are, însă, alt plan. O internare de o zi de la Târgoviște, unde speră că medicii îi vor da scutirea.

O altă femeie se află în aceeași situație. Este bolnavă și trebuie să stea liniștiță. E o boală gravă, dar nu mai știe cum se numește. O ajută prietenele care-i șoptesc că e cardiacă. Și ea ar vrea o scutire de la orele de muncă pe care trebuie să le presteze asistații social. În fapt, nici una din cele trei nu și-a căutat niciodată o slujbă. În urmă cu mai mulți ani, în Contești, primăria a obținut finanțare pe un grant pentru romi și a construit o brutărie ultra modernă. Aceasta nu a funcționat niciodată, pentru că exista o condiție clară a finanțatorului ca toți angajații să fie de etnie romă. Nu s-a găsit decât o persoană care ar fi fost de acord să fie angajată.

Între timp, poștărița înoată prin zăpadă, iar peste câteva zile prin noroi, lasând banii celor pe care statul consideră că trebuie să îi ajute cu un venit minim garantat. Iar în sat, dacă ai o treabă în gospodărie nu găsești picior de om să te ajute!

 

 

 


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca