Colindele care au declanșat schisma între vicarul eparhial – Ionuț Ghibanu și primarul Pucioasei – Constantin Ana

Distribuie:

Scandal fără precedent în ajunul sărbătorii Crăciunului, plecat de la un recital de colinde ținut în holul primăriei Pucioasa. Colidători au fost membri ai Bisericii Noului Ierusalim, o comunitate care se descrie ca fiind în directă comuniune cu Ierusalimul Ceresc. Biserica Noului Ierusalim are o proprietatea în Pucioasa – Glodeni, unde locuiesc membrii comunității care desfășoară diferite activități lucrative și artistice de pe urma cărora își câștigă existența. Aceștia nu recunosc, însă, ierarhia BOR.

Aprecierile rostite de primarul orașului Pucioasa la adresa colindătorilor a atras, însă, furia Arhiepiscopiei Târgoviște, după ce  edilul Constantin Ana a spus că a fost întrebat de reprezentanții Bisericii Ortodoxe de ce păstrează relații bune cu membrii comunității: “Apreciem faptul că sunteți buni români, sunteți credincioși, până una alta sunteti un plus pentru comunitate, vă respectăm și vă prețuim (…) Nu știu dacă știți, domnul Sprânceană este cel are v-a atribuit această titulatură, pentru noi sunteți “sfinții de la Glodeni”. De câte ori vorbim de dumneavoastră, ne e mai simplu așa” a transmis primarul colindătorilor, cărora le-a mai spus și că nu vede întrebarea venită din partea Bisericii Ortodoxe ca o “presiune”.

Lucrurile au luat, însă, rapid o altă  direcție, după ce vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, Ionuț Ghibanu a solicitat, într-o postare de facebook, urmată de o postare pe blogul personal, ca edilul să-și declare public religia. Postarea este însotiță de câteva sintagme din declarațiile edilul față de colindătorii de la Noul Ierusalim.

Cu suprindere aflu că domnul primar de la Pucioasa afirmă: “ noi ne mândrim cu dumneavoastră “ si la min 19 spune ca fost sunat de “Biserica ortodoxa”, iar la min 20, sec. 44, spune: ”pentru mine sunteți Sfinții de la Pucioasa”, referindu-se la secta de la Pucioasa. Continua: “Din drumul Dvs sa nu va abateți ! Am trăit un moment de maxima tristete când am fost sunat de Biserica ortodoxa “…“Sunteți credincioși, sunteți un plus pentru comunitatea noastra”…“E clar că aduceți o puritate locului”…“A fost un mit ceea ce s-a întâmplat acolo, prost interpretat”. Cer public, domnului primar, să își declare apartenența religioasă. E important pentru toți creștinii ortodocși din Pucioasa să știe acest lucru.

Peste 100 de preoti in județ au distribuit postarea și au comentat situația.  Mulți au vorbit despre rătăcirea doctrinară, unii au făcut-o în cheie electorală, sugerând că Ana ar trebui să nu mai fie ales de ortodcsii din oraș, iar alții au pus eșecul Referendumului pe seama colaborării cu membrii comunității. Postarea vicarului eparhial are peste 200 de comentarii. Din păcate, unele au dispărut. Unul din mesajele dispărute este cel al fratelui primarului, Alexandru Ana.

Din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe, Biserica Noului Ierusalim este o sectă eretică.

În 1997, Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe anula actul fundaţional al Aşezământului „Noul Ierusalim”, prin  deplasarea directă la Glodeni – Pucioasa a I. P. S. Arhiepiscop Vasile al Târgoviştei și al  Episcopului Vicar Irineu Bistriţeanul. Sinodul decidea și: “Se iau măsurile canonice concrete împotriva activităţii grupării sectare „Noul Ierusalim”. Se va interveni la Ministerul Culturii în legătură cu retrocedarea bisericii din incinta Complexului muzeal şi cu organizarea activităţii culturale cu caracter religios de către mişcarea sectară „Noul Ierusalim”, precum şi la Ministerul de Interne sesizând portul ilegal de uniformă monahală a vieţuitorilor de la „Noul Ierusalim”, urmând ca Patriarhia Română să sprijine aceste intervenţii. (…) Să se intensifice acţiunea misionar- pastorală pentru înlăturarea influenţei negative pe care o exercită gruparea Noul Ierusalim”. Să se ia măsuri canonice împotriva preoţilor şi monahilor, care simpatizează şi au legături cu gruparea „Noul Ierusalim”. Să informeze pe Chiriarhii eparhiilor, despre preoţii acestora care au legătură cu gruparea aceasta. Să se comunice anularea actului fundaţional de către P. S. Episcop Vicar Irineu Bistriţeanul, prin mijloace mass-media.”

Puțin mai devreme, a picat, de pe piedestalul pe care unii îl ridicaseră, un primar ce părea simpatic și de treabă, iar pentru unii pâinea lui Dumnezeu!
E adevărat, depinde despre care Dumnezeu vorbim!
Nu a avut ce face, furat de peisaj, de ritm sau melodie și s-a apucat să -nalțe public osanale unei grupări sectare ce se crede ortodoxă! Greu de crezut, nu? Dar, real!
Simțitor din fire, n-am ce-i zice, dar dacă este real, spune domnule clar că te-ai convertit!
Așa știm și noi că, deși nu ai fost la Ierusalim, la cel vechi mă refer, ai devenit un fiu al Noului Ierusalim! Atât te-a dus credința, înțelegerea și fervoarea! De gustibus non disputandum!
Dar să știm, că doar ești față publică, iar la vot, bieții ortodocși majoritari sunt cei amăgiți cu promisiuni, ce țin de Ierusalimul vechi, nu!?
Așa înțelegem și noi de ce la Referendumul recent domn primar a făcut joc de glezne, s-a făcut că șutează și a dat un gol de aer! Mare nepot al unui mare om! Păcat!
Renume mare, trecut cu importanță, dar realizări prezente puține, sărace și cu ifos! De învingător, desigur! Da, ați reușit să învingeți! Ați câștigat câțiva zeci de nou ierusalimiteni pucioseni și i-ați pierdut pe cei mulți ortodocși!
Ei vă iubesc în continuare, vă respectă și vă urează succes în viitorul dumneavoastră!

Da, desigur, nu politic, că acela s-a topit, azi îl vedem și nu e.

Doamne, era cât pe aproape să greșesc, litera din tastatură, bineînțeles!
Scuze, și nu mai e!
Cine are urechi de auzit să audă și să înțeleagă!
Domn primar, păcat, alături de un prieten din presa aservită, Petruț, care are amnezie! Ai dat cinstea pe rușine! ruine…!
Eu rămân, ÎNTOTDEAUNA CU GÂNDUL LA DUMNEZEU!” a scris Ionuț Ghibanu și pe blogul personal.

Primarul orașului a răspuns și el, tot pe facebook. Ana spune că nici un cor al bisericilor din oraș nu a avut timp să vină la primărie și că prezența celor de la Noul Ierusalim a fost în contextul în care primăria a primit sute de colindători. Acesta reclamă o dictatură de exprimare din partea BOR “Este inadmisibil ca la 29 de ani de când mii de tineri s-au jertfit pentru libertate în toate formele ei, pentru libertatea de exprimare, astăzi să apăra altă dictatură ce vrea sa ne cenzureze!!! La fel, este inandmisibil ca în Sfântul post al Crăciunului, parintele Vicar sa semene ura în rândul preoților, să le ceară imperativ să ia atitudine împotriva subsemnatului. Va veni momentul în care să fac public print screen-urile primite de la preoți, sa vedeți până unde s-a ajuns!” a scris Ana. Referitor la referendum, primarul a spus că membrii comunității Noului Ierusalim au fost susținători ai Referendumului, iar la Pucioasa s-a întregistrat cel mai bun scor de oraș, între orasele conduse de primari PSD. Postarea edilului are și ea zeci de comentarii, majoritatea de la localnici, toate favorabile, însă, acestuia.

Constantin Ana  – Dreptul la replica al unui creștin!

“Saptamana aceasta a fost o săptămâna specială in care sediul Primăriei Pucioasa a răsunat de colinde, ca in fiecare an de altfel!

Pentru ca știam ca avem un program încărcat am încercat sa fac o planificare clara a vizitelor.

Observand ca pe lista colindătorilor nu se afla, spre deosebire de anii trecuți, nici un cor al vreunei biserici din oraș, am sunat personal la preoții a doua parohii, inclusiv pe parintele Protopop. In ambele cazuri am fost anunțat ca ei nu mai ajung având alt program!

In același timp și-au anunțat vizita și cei de la Noul Ierusalim, pe care i-am primit, la fel ca și pe celelalte câteva sute de colindători, cu brațele deschise!

De aici a început un război pe care nu mi-l puteam imagina!!!

Parintele Vicar îmi cere public sa ii spun dacă am renunțat la credință mea!!!

Răspunsul este mai mult decât firesc: SUNT CREȘTIN ORTODOX, port in suflet credința străbunilor și nimeni și nimic nu va schimba acest lucru!!!

Am crestinat 10 copii in bisericile ortodoxe și o sa continui sa fac acest lucru!!!

Este inadmisibil ca la 29 de ani de când mii de tineri s-au jertfit pentru libertate in toate formele ei, pentru libertatea de exprimare, astăzi sa apăra alta dictatura ce vrea sa ne cenzureze!!!

La fel, este inandmisibil ca in Sfântul post al Crăciunului, parintele Vicar sa semene ura in rândul preoților, sa le ceara imperativ sa ia atitudine împotriva subsemnatului. Va veni momentul in care sa fac public print screen-urile primite de la preoți, sa vedeți pana unde s-a ajuns!

Nimeni și nimic nu ma va opri din a fi un primar așa cum trebuie sa fiu! Implicat și atent la tot ceea ce se întâmpla in comunitatea lui!

Iar in comunitatea noastră exista și cei de la Noul Ierusalim. Nu discut modul in care ei interpretează religia, eu cunosc faptul ca sunt Creștin Ortodocși de rit vechi! Apreciez însă modul in care sunt implicați in comunitate, talentul lor, modul in care au înfrumusețat zona și mai mult decât orice PATRIOTISMUL lor!!!

Revenind la postările părintelui Vicar, din comentariile apărute la ordin am reținut doua INEPTII:

Prima, ca datorită celor de la Noul Ierusalim nu m-am implicat in Referendum! Nimic mai fals!!! Nu numai ca am obținut cel mai bun rezultat dintre primarii de oraș ai PSD, dar și mai mult, cei de la Noul Ierusalim au fost prezenți la vot! Ii îndemn pe reprezentanții bisericii sa se uite mai atent in propria ograda!

A doua, ca am ținut un preot nu știu cât timp la usa! Adevărat pana la un punct! Parintele, pe care in consideram prieten, a venit la mine cu o problema personală. In acest timp eu aveam doua întâlniri simultan și l-am rugat sa aștepte câteva minute. Mi-am făcut timp și am stat de vorba in primul răgaz avut. Dar, intr-adevăr nu am rezolvat problema, nu am putut sa îl ajut pentru ca eu nu lucrez la o Agentie de plasare a forței de munca!!!

Astăzi atacurile au continuat, cântându-se prohodul vieții mele politice!!!

Vreau sa le aduc aminte tuturor ca in 2016, înainte de alegeri, nu știu sa fi luat cineva atitudine împotriva preoților ce făceau campanie electorală pe fața, in biserica din Glodeni pentru Badau!!!

Sunt multe de spus legat de relația mea cu Biserica Ortodoxa, dar vreau sa le reamintesc faptul ca, deși unii preoți l-au promovat insistent pe Badau, construcția Capelei din incinta spitalului a fost deblocata, după 8 ani, doar in momentul in care eu am preluat mandatul!!!

Încă o data, suntem in postul Crăciunului și ar trebui sa propovăduim valorile creștinești, nu ura și dezbinarea!!!

PS. Mi s-a părut josnic modul in care prietenului meu Petrut Dumitru i se “scot ochii” pentru un posibil ajutor primit cândva!!!

Total necreștinesc!!!

Dar știți vorba aceea din străbuni: “fă ce zice preotul nu ce face el”!!!”

Din partea celor care stau la baza conflictului, Biserica Noului Ierusalim, a reacționat Valentin Grigore, membru al comunității.  Grigore este președintele Societății Astronomice Române de Meteori, organizator de evenimente internaționale în domeniul astronomiei, dar și realizator al unor emisiuni TV pe această temă. “Un primar care îndrăznește să treacă peste frustrarea unora care controlează mulțimea prin minciună și denigrare, cade în dizgrația acestora! Asta reușesc să văd aici.” a comentat acesta pe pagina vicarului eparhial.

Anumite nuanțe ale acestui conflict sugerează că el nu se va încheia aici, iar că Noul Ierusalim este doar un aspect. Vom vedea ce se întâmpla în continuare în funcție de anumite variabile cu valențe mai puternice în lumea politică, decât în cea spirituală.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

: 3 ganduri despre “Colindele care au declanșat schisma între vicarul eparhial – Ionuț Ghibanu și primarul Pucioasei – Constantin Ana

 • 23 decembrie 2018 at 15:55
  Permalink

  Popa Ghiolbanu, de la volanul Mertanului de jdemii de euro cu care se plimba prin oraș, confunda judetul Dâmbovița cu cloaca de la Arhiepiscopie, unde el și Înaltul Tartor sunt Dumnezei pe pământ. Popa Ghiolbanu nu a auzit de porunca lui Dumnezeu, cel pe care îl invocă, mai nou și în însăilările pe blog, de a ne iubi ca oameni. Nuuuu! Popa Ghiolbanu crede că doar el, Ghiolbanul, este reprezentantul unicei religii care are dreptul sa existe. Mă întreb, nu se găsește niciun politician care să-l pună pe Ghiolban cu botul pe labe și să-i arate locul pe care îl are în societate? Sau, daca are sufletul negru ca sutana și ochii albaștri ca cerul, crede că dâmbovițenii trebuie să-i pupe mana ca la moaște?

  Reply
 • 23 decembrie 2018 at 14:54
  Permalink

  Taica popa ghibanut sa și vadă de ale lui și sa nu mai instige lumea acum in preajma sărbătorilor sa i fie rușine cred că ne întoarcem în trecut cu vrei 500 600 de ani cand biserica dicta dar ar trebui sa se uite în biserici la slujbe cat tineret este și atunci vor vedea viitorul biserici

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro