ortooxacell kiss2022.gif Flax

TÂRGOVIŞTEA CELOR 33: Vlad cel tânăr, domnitor la 16 ani!

33 de nume sunt săpate în marmură la intrarea în Curtea Domnească din Târgoviște. 33 de domni și voievozi care au condus Țară Românească din Curtea Domnească ridicată la Târgoviște în vremea lui Mircea cel Bătrân! 33 de portrete de bărbați de stat pe care Gazeta Dâmboviței vi le prezintă din dorința de a păstra vie istoria acestor locuri. 

Vlad al V-lea cel Tânăr (1510-1512)

       Vlad al V-lea „cel Tânăr” (Vlăduţ) (n. 1494 – d. 23 ianuarie 1512, Bucureşti), domn al Ţării Româneşti (cca. 26 ianuarie 1510 – 23 ianuarie 1512). Fiu al lui Vlad Călugărul şi al văduvei lui Basarab cel Tânăr, Maria, călugărită Eupraxia. Obţine domnia în octombrie 1509, la vârsta de 16 ani, cu ajutorul boierilor Craioveşti, marele ban Barbu şi marele vornic Pârvu, care erau fugari peste Dunăre datorită prigoanei la care i-a supus Mihnea cel Rău. Noul domn şi protectorii săi, relatează Letopiseţul cantacuzinesc, şi-au jurat credinţă reciprocă în faţa lui Mehmed beg, sangeak-bey-ul de Nicopole, domnul făgăduind că nu va face „vreun rău sau vreun hicleşug”, iar boierii că nu vor umbla la rândul lor „cu hicleşug” şi-l vor sluji pe domn „cu dreptate”. Înfrânge pe Mircea al III-lea în februarie 1510, obligându-l să se refugieze în Transilvania, unde se găsea deja tatăl său, Mihnea cel Rău. Curând însă, înţelegerea cu Craioveştii este ruptă, deoarece se bănuieşte că aceştia făceau demersuri la Poartă pentru numirea marelui comis Neagoe, fiul lui Pârvu, ca domn şi, mai ales, datorită faptului că Vlad sprijină, contra voinţei marilor boieri, pe prinţul Selim (viitorul sultan) în conflictul cu tatăl său, Baiazid II.

       Pentru a ieşi de sub tutela impusă de marii boieri, domnul a încheiat un tratat cu regele Ungariei, Vladislav II, căruia i se recunoaşte vasal şi îi promite sprijinul într-un eventual conflict cu turcii (17 august 1511). Consecinţa acestui fapt a fost scoaterea Craioveştilor din Sfatul Domnesc şi, apoi, pentru că se simţeau ameninţaţi, fuga lor la sud de Dunăre, în decembrie 1511, pentru a-l convinge pe Mehmed beg, care era de partea lor, să-i ajute să obţină domnia pentru ruda lor Neagoe.

       În contextul luptei pentru tronul Imperiului Otoman dintre fiii lui Baiazid II, Selim şi Ahmed, bey-ul de la Nicopole învesteşte, cu de la sine putere, pe Neagoe şi porneşte cu o oaste formată din 4-5.000 de oameni pentru a-l instala. Lupta s-a dat în apropiere de Bucureşti, între 8 şi 23 ianuarie 1512, încheindu-se cu înfrângerea, capturarea şi decapitarea domnului. A fost înmormântat în biserica Mănăstirii Dealu, ctitoria fratelui său, Radu cel Mare. Vladuț a fost căsătorit cu doamna Anca. Au avut un fiu, pe Vlad Ȋnnecatul, care a domnit între 1530-1532 în Ṭara Românească.

VEZI si: TÂRGOVIŞTEA CELOR 33: RADU CEL MARE, DOMNITORUL CARE A COMANDAT PRIMA CARTE TIPĂRITĂ DIN ȚARA ROMÂNEASCĂ

radu cel mare

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media