Prima analiză a capitalului privat românesc în Argeş! Vezi situația din județul vecin

Companiile private româneşti domină comerţul, transportul, construcţiile, agricultura, prelucrarea lemnului şi fabricarea de îmbră¬că¬minte în judeţul Argeş, în timp ce investitorii străini, prin Automobile Dacia şi alte mari companii locale, deţin peste 90% din fabricarea de autovehicule, de calculatoare, de mijloace de transport, de maşini, utilaje şi echipamente.

Capitalul privat românesc are o pondere de 37% în cifra totală de afaceri a companiilor din judeţul Argeş de 45 mld. lei în 2014, iar cele străine de 62%. Paradoxal însă, profitul net total raportat de companiile private româneşti a fost de 1,1 miliarde de lei în 2014, mai mare cu 100 milioane de lei decât profitul raportat de companiile străine.

Companiile cu capital privat românesc aveau aproape 79.000 de salariaţi la sfârşitul anului 2014, faţă de 39.000 cele străine, iar productivitatea a fost de 210.000 lei/angajat/an la companiile româneşti faţă de 709.000 lei/salariat/an la cele străine.

Excluzând Dacia, unde productivitatea pe angajat a fost în 2014 de 1,3 milioane de lei/angajat/an, firmele străine din Argeş au avut o productivitate medie de 453.000 de lei/angajat/an.

Marja de profit a companiilor private româneşti din judeţ a fost de circa 6,6%, faţă de 3,6% marja companiilor străine. Productivitatea şi marja de profit a companiilor cu capital privat românesc din Argeş sunt aproximativ egale cu cele de la nivel naţional ale companiilor cu capital privat românesc. Firmele private româneşti din Argeş aveau la sfârşitul lui 2014 datorii totale de 8,9 miliarde de lei, adică 66% din active,  un raport ceva mai redus decât cel de la nivel naţional de 70%, în timp ce firmele străine aveau datorii de 7,0 miliarde de lei, adică un grad de îndatorare de doar 53%.

Explicaţia este gradul foarte redus de îndatorare pe termen lung al Automobile Dacia, de doar 3% din active, faţă de 20-22% gradul de îndatorare pe termen lung atât a companiilor private româneşti, cât şi a celor străine. Automobile Dacia reprezintă 42% din cifra de afaceri totală a judeţului Argeş şi 12% din numărul total de salariaţi.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro