Porcii din rasa Mangaliţa…  scumpi și la vedere pe plaiurile dâmboviţene

Avem program de sprijin pentru creşterea porcilor, dar nu prea avem porci! Este adevărat că este vorba de nişte porci ceva mai speciali, din rasa Mangaliţa, care sunt cam scumpi la vedere pe raza judeţului  Dâmboviţa.  Din această cauză, Programul de minimis care se adresează crescătorilor de porci din  această rasă  a debutat ceva mai timid  la nivelul judeţului nostru, unde se pare că există destul de mulţi susţinători… Numai că, momentan,  lipseşte chiar obiectul muncii, respectiv purcelul  Mangaliţa. Cererea foarte mare de purcei  Mangaliţa,  de 757 de capete, în condiţiile în care s-au livrat doar 28 de capete, a pus în dificultate conducerea Direcţiei Agricole Dâmboviţa, care caută soluţii pentru soluţionarea problemei…

La nivelul judeţului Dâmboviţa, programul de minimis pentru crescătorii de porci din rasa Mangaliţa se prezintă în felul următor : avem un procesator şi un producător de purcei Mangaliţa. S-au livrat până la această dată 28 de purcei, la un număr de trei producători. Noi sperăm să ne ducem până la 100 de purcei. Problema este că, la acest program, s-au înscris mult mai mulţi, respectiv peste 150 de persoane, iar cererea de purcei este foarte mare, de  757 de capete, pe care din păcate nu o putem acoperi. Programul se derulează pe mai mulţi ani, dar neavând purcei urmează să-i aducem din judeţele vecine. Dar şi în acest caz există o problemă pentru că nici vecinii noştri nu deţin un număr suficient de purcei din rasa Mangaliţa”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Ion Oprea.

Crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa beneficiază, în perioada 2018-2020, de o schemă de sprijin financiar pentru aplicarea programului de susţinere a acestora în vederea producerii cărnii de porc, pentru creşterea, îngrăşarea şi livrarea porcilor din rasele Bazna şi Mangaliţa către un procesator sau altă persoană juridică. Crescătorii de porci din rasa Mangaliţa, care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, primesc, cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 şi maxim 10, pentru creştere, îngrăşare şi livrare către un procesator cu care au încheiat  contract în acest sens.


Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:


Gurmand + Raiman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica de confidentialitate (click pe acest link)


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca
Statistici Google Analytics
Statistici Trafic.ro