Populația Târgoviștei, otrăvită lent! Date alarmante privind calitatea aerului

Poluarea a devenit o problemă majoră a municipiului Târgoviște.  Cauzele sunt multiple, începând cu creșterea numărului de autoturisme, groapa de gunoi a orașului și terminând cu dezmembrarea fostului Combinat de Oțeluri Speciale și fumul eliberat de un producător de pigmenți de lângă Târgoviște.

Primind mai multe sesizări de la cititori, am verificat pe site-ul Rețelei Naționale de Monitorizare a Aerului(R.N.M.A) ce studiază și urmărește calitatea aerului în România. RNMA monitorizează o serie de parametrii la nivel național, concentrațiile de dioxid de sulf(SO2), oxizi de azot(NO), particule atmosferice ce nu depășesc 2,5 micrometri(PM 2.5), particulele atmosferice de până la 10 micrometri(PM 10), concentrația de ozon (O3) și indexul de calitate al aerului (AQI).

Stația de monitorizare din Târgoviște, aflata pe strada General I. E. Florescu, a înregistrat o serie de date alarmante în ultimele zile.

Astfel, indexul de calitate al aerului(AQI) în noaptea de luni spre marti(28/29 octombrie) a fost unul foarte slab, de 165 din maximum de 200 admis legal.

Concentratia de particule PM2.5, la aceeași oră a fost de 83 din maximum de 100 admis legal.

Concentratia de particule PM10 (particule ce conțin arsen, cadmiu, nichel și benzoapiren), a fost de 92.7 din maximum de 100 admis legal, marți 29 octombrie-ora 14:00.

Cea mai mare concentrație de dioxid de azot (NO2) a fost tot seara, la ora 19:00, în data de 28 octombrie, fiind de 94,1 din 100 maximum admis legal.

Din datele de mai sus reiese faptul ca trăim într-un oraș foarte poluat atmosferic, cu o calitate a aerului periculoasă pentru locuitorii săi. Inhalarea acestor particule și oxizi, pot produce grave boli cardiovasculare, pulmonare, cancer, iar copiii sunt un segment extrem de vulnerabil la aceste îmbolnăviri.

Îngrijorător este faptul ca acești indici cresc după lăsarea serii, când, asa cum ne-au sesizat cititorii noștri, arderile și fumul din zonele industriale devin mai puternice, ceea ce ne duce cu gândul că se folosește adăpostul întunericului pentru a ascunde poluarea.

La aceasta se adaugă numărul mare de mașini din municipiu și arderile de recuperare metale din cartierele de romi, arderi ce uneori te duc cu gândul la un incendiu general .

Cititorii noștri spun ca au sesizat în mai multe rânduri atât Primăria Târgoviște cât și Garda de Mediu, dar măsurile lipsesc în continuare.

Tragem un semnal de alarmă către autoritățile competente să ia cât mai curând măsuri, pentru că  sunt în măsură să oprească această otrăvire lentă a populației municipiului și localităților învecinate!


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro