Parlamentul a stabilit ca pe 27 mai să fie sărbătorită ziua martirului – erou, Mihai Viteazul

Parlamentul a aprobat legea privitoare la declararea lui Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei, drept martir și erou al națiunii române. Anul pe 27 mai (ziua în care apare pentru prima data titulatura de domn al celor trei provincii), voievodul va fi onorat prin manifestări organizate de autoritățile statului.

Am avut onoarea, ca în mandatul pe care dâmbovițenii mi l-au încredințat, să votez în Camera Deputaților o lege simbol pentru trecutul, dar și viitorul României – declararea lui Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei, drept martir și erou al Națiunii române.

Ziua de 27 mai, data la care, pentru prima oară, un conducător român apare în documente purtând titlul de “Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei” devenind oficial conducător al celor trei ţări româneşti, la 1600, va fi marcată anual prin ceremonii și manifestări publice.

Actul unirii realizate de Mihai Viteazul este pe lângă unul de înaltă abilitate politică, unul de înaltă calitate morală, a unui om care a avut viziunea viitorului acestui neam. De aceea, personalitatea sa, care ocupă un loc de prim rang în panoplia înfăptuitorilor de neam și țară, trebuie onorată cum se cuvine de către noi, cei de astăzi.

Pentru noi, dâmbovițenii, această zi este cu atât mai importantă cu cât, în sfânta liniște a lăcașului de cult de la Mănăstirea Dealu, odihnește capul voievodului.

În urma sfârșitului tragic al voievodului, decapitat pe Câmpia Turzii, capul lui Mihai Viteazul a fost luat de Turturea paharnicul și adus în Țara Românească, fiind înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă osemintele tatălui său, Pătrașcu cel Bun.

Dâmbovița are, astfel, marea onoare de a fi necropolă pentru primul unificator al românilor, eroul martir, Mihai Viteazul.” a declarat deputatul Claudia Gilia, după adoptarea Legii.

capul_lui_mihai_viteazul


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro