ortooxacell kiss2022.gif Flax

O nouă campanie de vaccinare antirabică a vulpilor

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin structurile sale specializate, de la nivel central şi teritorial, desfăşoară campania de vaccinare antirabică a vulpilor de pe teritoriul României, prin distribuirea aeriană şi distribuirea manuală a momelilor vaccinale antirabice, informează instituţia.

Acţiunea se înscrie în Programul naţional privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România. În cadrul acestuia este inclus şi Programul de monitorizare, control şi eradicare a rabiei, care beneficiaza de cofinaţare din partea Comisiei Europene.

Rambursarea din partea Comisiei Europene va fi de 75% din suma cheltuită de România pentru implementarea vaccinării antirabice pe teritoriul ţării.

Demarată în data de 11 mai, campania urmează să se deruleze pe o perioadă de 30 de zile, cu ajutorul a 24 de avioane, care vor efectua zilnic zboruri pentru a distribui momelile vaccinale antirabice destinate imunizării vulpilor din România.

Administrarea manuală a momelilor vaccinale se realizează de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul D.S.V.S.A. judeţene, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuină.

În județul Dâmbovița, potrivit informațiilor oferite de directorul DSVSA, Sandu Tolea, campania de vaccinare a celor 980 de vulpi urmează să fie demarată la sfârșitul acestei luni, imediat ce se vor primi aprobările necesare de la instituția centrală,  care s-a ocupat și de campania de avertizare a populaţiei prin distribuirea şi afişarea de materiale informative (afişe de informare şi de avertizare), pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite.

Ultima campanie de vaccinare antirabică a vulpilor în județul nostru a avut loc în perioada 10-15 octombrie, când au fost aruncate din avion peste 1400 de momeli, iar 25 de momeli au fost distribuite manual de inspectorii DSVSA, reprezentanți ai Direcției Silvice și ai ocoalelor silvice private, direct la vizuini.

Rabia este o boală mortală produsă de un virus care atacă sistemul nervos. Virusul este inoculat oamenilor și animalelor prin mușcătura animalelor infectate.

În cazuri izolate, rabia poate fi transmisă la animale sau la om, prin contaminarea rănilor deschise de la nivelul pielii sau mucoaselor, cu saliva animalelor bolnave.

După pătrunderea virusului în organism, de la nivelul nervilor periferici, acesta migrează către sistemul nervos central. După apariția semnelor clinice, evoluția bolii este fatală.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media