O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Epiziotomia, o intervenție controversată

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Epiziotomia reprezintă efectuarea unei incizii chirurgicale a perineului, mușchiul care înconjoară și susține organele genitale feminine de la vulvă până la anus, chiar înainte de momentul expulziei fătului într-o naștere naturală. Poate fi medio-lateralăincizia pornește din zona de legatură dintre labiile minore ale aparatului genital și se extinde spre stanga sau dreapta zonei posterioare față de anus sau mediană – incizia pornește din centrul zonei de legatură și se extinde spre zona posterioară de-a lungul medianei. „Este o intervenție relativ minoră prin care se facilitează trecerea craniului copilului prin filiera pelvi-genitală și respectiv prin părțile moi ale perineului și se efectuează foarte des, cu precădere la prima naștere”, explică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie și director medical la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.

Avantaje și dezavantaje

Cu toate că este o intervenție uzitată, a devenit controversată din cauza dezavantajelor pe care le presupune și care crează temeri pentru gravide. Este vorba despre durere/discontort, risc de infecție locală, vindecare greoaie, dureri în timpul actului sexual. Dar beneficiile pe care le aduce fac ca această intervenție să fie nu numai necesară, dar chiar de preferat. „Desigur că dacă pacienta este la prima naștere și copilul este măricel, iar perineul îngust, cu părți moi mai ferme, este de preferat să se facă epiziotomie decât să afecteze sfincterul anal, astfel încât trecerea copilului să nu producă rupturi care să lase sechele” evidențiază medicul specialist. Astfel protejează împotriva incontinenței urinare și anale datorate traumei produse asupra structurilor musculare și ligamentare perineale în timpul expulziei. Un alt avantaj important este că scurtează timpul nașterii.

Cât privește vindecarea, acastă manevră nu cere o îngrijire suplimentară, dar se impune o igienă mai atentă, cu spălarea zonei afectate după folosirea toaletei. Iar pentru a evita disconfortul se pot folosi comprese reci, folosirea unei perne sau a unui colac la șezut, folosirea unor creme sau unguente analgezice. Cusăturile se vor resorbi de la sine.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

 

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro