Mii de persoane s-au trezit, peste noapte, fanii ProRomânia pe facebook, prin uz de fals

Distribuie:

ProRomânia a reușit într-un timp scurt să acapareze mai multe conturi, pagini și grupuri de facebook, pentru propaganda politică în mediul online. Cheia acestor false pagini ProRomânia este fostul consilier personal al primarului municipiului Târgoviște, Alin Marina, care a făcut parte în trecut din echipa de campanie online a lui Victor Ponta. Alin Marina s-a remarcat, însă, nu în campania lui Ponta,  ci în timpul protestelor din ianuarie 2017 când a fost la originea răspândirii unei imagini de propagandă mincinoasă împotriva protestatarilor. Pe contul de facebook al lui Alin Marina  a apărut o imagine în care o tânără protestatară ţinea în mână o pancartă cu textul “Dăm foc ţării dacă e nevoie ”. De fapt textul originar era “Rock this country”, iar fotografia fusese realizată la protestele de după Colectiv, nu la proteste din ianuarie. Falsul a stârnit mii de reacții în mediul on line, de ambele părți ale baricadei.

Astăzi, foștii colegi de la PSD se confruntă și ei cu falsurile online ale lui Marina. Toate paginile sau grupurile de facebook ale PSD Dâmbovița sau naționale administrate de Alin Marina au fost redenumite cu ProRomânia. Astfel, mii de oameni s-au trezit, peste noapte, fani virtuali ai noii formațiuni, deși nu și-au dat acordul, niciodată, pentru acest lucru. Recent, fostul ministru al educației, social democratul Liviu Pop se plângea că: grupul PSD România a fost transformat în grupul Pro România  de administratorul contului. Dacă a blocat acel cont Facebook, foarte bine a făcut pentru că 18 mii de oameni care erau în acel grup, unul dintre administratori i-a exclus pe ceilalți și a transformat în Pro România online.” Administratorul contului este același Marina. 

Aceeași soartă a avut și contul PSD Dâmbovița, transformat  în Mișcarea pentru Dâmbovița, în perioada în care Adrian Țuțuianu nu era hotărât cu ce formațiune merge mai depare. Atunci, administratorul paginii, același Marina era, însă, membru PSD și consilier al primarului municipului Târgoviște. Pagina răspândește acum mesajele ProRomânia.

Și cei care au susținut online mișcarea pentru familia tradițională au ajuns tot în curtea virtuală a ProRomânia. O pagină, inițial dedicată Coaliției pentru familie, a fost redenumită cu  Mișcarea pentru Dâmbovița și ulterior cu numele partidului lui Victor Ponta. Facebook permite ca paginile cu denumiri asemănătoare să fie comasate, crescând astfel, artificial, numărul de aprecieri ale paginii.

În ianuarie 2016, numele publicaţiei noastre a fost folosit de un cont fals de facebook, pentru o campanie denigratoare la adresa unui om de afaceri dâmboviţean, lider al unei formaţiuni politice. Contul era sub numele Elena Spătaru şi fusese creat cu cinci zile înaintea atacului. Posesorul contului a trucat un titlu al unui articol din Gazeta Dâmboviţei.ro, folosind o fotografie cu logo-ul publicaţiei, în stilul grafic pe care noi îl folosim. În schimb, link-ul aferent acestui articol trucat ducea către un articol real din Gazeta Dâmboviţei, fără legătură cu titlul dat de posesorul contului fals. Comentariul care însoţea postarea era unul denigrator la adresa publicaţiei noastre.  Contul a fost șters ulterior, dar putem bănui că cel care a fost în spatele atacului are experiență în falsuri pe facebook.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro