ortooxacell kiss2022.gif Flax

Mâncăm sănătos, trăim sănătos! De ce sunt importanți carbohidrații

În cadrul noii rubrici în Gazeta Dâmboviței, numită Mâncăm sănătos, trăim sănătos!,  specialistul în nutriție  Alina Mihai vă va oferi, astăzi, informații prețioase despre importanța carbohidraților în alimentația noastră.

alina mihai

Astazi am decis sa va vorbesc despre carbohidrati, pentru ca acestia sunt intotdeauna blamati atunci cand se doreste pierderea kilogramelor in plus.

De obicei, prima masura la care recurg persoanele care vor sa slabeasca este sa elimine carbohidratii din alimentatie, sau mai bine zis – painea, deoarece aceasta este considerata sursa tuturor neplacerilor. Majoritatea celor care mi-au cerut suportul atunci cand au dorit sa slabeasca, afirmau foarte fericiti, (ca si cum descoperisera secretul tineretii fara de batranete si al vietii fara de moarte) ca au renuntat de tot la paine, insa raspunsul meu era intotdeauna acelasi: ‘foarte rau’. Inainte de a blama painea pentru acumularea tesutului adipos in exces, mai bine sa privim cu atentie intregul meniu de pe parcursul zilei, sa eliminam paharul (sau paharele) de bauturi carbogazoase si mancarurile fast food.

Totusi, inainte de a trage concluzii, mai bine sa incepem prin a afla ce sunt de fapt carbohidratii, ce tipuri de alimente se incadreaza in aceasta categorie si ce efecte au asupra organismului nostru.

Carbohidratii sau glucidele fac parte din cele trei categorii de substante nutritive (macronutrienti) de care organismul are nevoie pentru a functiona. De fapt, glucidele sunt principala sursa de energie a acestuia.

In functie de structura chimica si rapiditatea cu care zaharul este absorbit si digerat, se impart in doua categorii:

  • simpli – in aceasta categorie intra produsele pe baza de zahar rafinat cum sunt dulciurile si bauturile carbogazoase, siropurile sau painea alba;

 

  • complecsi – acestia se regasesc in alimente precum paine din faina integrala, cereale integrale, orez si paste integrale, fasole, mazare, linte, cartofi, porumb, etc.

Carbohidratii simpli sunt mai usor digerati si absorbiti in organism, astfel provocand fluctuatii ale nivelului de zahar in sange (nivelul de energie creste rapid, insa descreste cu aceeasi viteza, iar senzatia de foame reapare curand). In schimb, cei complecsi se digera mai lent si ofera energie organismului pe o perioada mai lunga de timp. 

 

Beneficiile aduse organismului sunt multiple:

  • furnizeaza jumatate din energia necesara peste zi (o dieta echilibrata se bazeaza pe un aport de 50% carbohidrati)
  • mentin sanatatea sistemlui nervos central – un consum foarte scazut de glucide poate cauza ameteala, slabiciune si gandire incetosata
  • ajuta la scaderea in greutate – cu conditia sa optati pentru cei complecsi, deoarece ofera senzatia de satietate pe o perioada indelungata si au mai putine calorii
  • contin fibre si vitamine care contribuie la buna functionare a sistemului digestiv si a intregului organism.

Trucul consta in alegerea pe care o facem. Din nou calitatea este cea care face diferenta, de aceea trebuie sa optam pentru surse sanatoase de carbohidrati.  Restrictionam sau eliminam consumul de zaharuri simple si alegem variante mai sanatoase, precum fructe, legume si cereale integrale.

 

Mâncăm sănătos, trăim sănătos! Câteva rețete pentru micul dejun

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media