Lecție de geografie, în mijlocul naturii

Distribuie:

La ultima ieșire la munte (22 mai) au participat, alături de vechii montaniarzi dâmbovițeni, și 6 masteranzi ai Facultății de geografie ai Universității Valahia din Târgoviște, nou veniți în mijlocul asociației noastre.

Plecarea a avut loc la ora stabilită și s-a mers cu autoturismele proprii până la intersecția din zona taberei Cerbul-Brătei. Cei 18 participanți la această tură au mers, per pedes, pe drumul auto până în zona Cheilor Brăteiului unde s-a ținut o primă lecție de geografie în zona unde este “granița naturală” dintre masivele Bucegi și Leaota. Masivul Bucegi are ca fundament un strat compact de „conglomerate de Bucegi”, iar Leaota este caracterizată prin stratele sale de “șisturi cristaline” specifice acestui masiv. În zonă, pe Colții Brăteiului au fost zărite și câteva capre negre ieșite la păscut pe țancurile calcaroase.

După trecerea de tunelul din chei se „prinde” un drum forestier relativ bine conturat și se urcă spre abrupta zonă a Colților Răteiului, deasupra tunelului. Pe o potecă plină de urme proaspete de urs, se ajunge într-o frumoasă șa golașă de unde se face un tur de orizont asupra culmilor Leaotei (vârful Leaota, vârfurile Răteiului, Culmea Lungă), apoi se prinde o brână ușor împădurită pe care se ajunge pe vârful „La Piatră” – 1504 m, vârf izolat cu deschidere inedită spre culmile vestice ale Bucegilor.

Coborârea se face tot pe poteci deschise de animale, se prinde o vale relativ seacă și se ajunge la tumultuosul pârâu Rătei, alimentat de multele ploi ale acestei primăveri. Pe un drum forestier bine amenajat se ajunge în zona de exocrast (carst exterior) a Răteiului (chei, lapiezuri, vale carstică), apoi se coboară spre impresionanta zonă de endocarst vizitându-se arealul în care se află Peștera Rătei, Peștera cu două intrări, Peștera Onicăi.

O ieșire utilă întregii echipe, făcută cu obiectivul de a găsi poteca de legătura dintre văile Brăteiului și Răteiului.

În acest week-end va urma o nouă ieșire menită a găsi legăturile dintre valea Răteiului și valea Raciului, două frumoase văi ale puțin cunoscutului masiv Leaota. Antrenamentele continuă, în luna iunie este preconizată o expediție în Alpii austrieci.

Nicolae POSTA,

Președinte Chindia Jurasic Park

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro