Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

Interviurile Gazetei: Regizorul armean Suren Shahverdyan despre “Othello” şi relaţiile de cuplu

Regizorul cu renume internaţional a pus recent în scenă al treilea spectacol la Târgovişte, unde se simte ca acasă. Piesa abordează o tematică veche: iubirea şi gelozia, dar încearcă să ofere o morală actuală spectatorilor.

De ce “Othello”, o piesă cunoscută şi jucată de atâtea ori?

Am ales-o tocmai pentru că este cunoscută. Mi s-a părut interesant să găsesc un text care a fost pus în scenă poate de un milion de ori, pentru că oamenii creativi îşi aleg lucrurile grele. Eu am versiunea mea asupra textului lui Shakespeare.

Sunteţi mulţumit de cum a ieşit spectacolul?

Ca regizor, niciodată nu sunt mulţumit. Doar un narcisist poate fi mulţumit de munca lui. Atunci când oamenii din domeniul artei sunt mulţumiţi de munca lor,  se opresc, iar teatrul este o artă vie, pe care să o perfecţionezi. Apreciez însă munca actorilor de la Teatrul “Tony Bulandra” din Târgovişte care, într-o perioadă scurtă de timp, au reuşit să joace roluri grele.

Este al treilea spectacol pe care îl regizaţi la Târgovişte. Ce vă atrage aici?

Pentru mine este deja ca o casă. Aici mă simt foarte bine. Pe stradă mă recunosc oamenii. Iar în teatrul din Târgovişte  există toate condiţiile pentru ca oamenii să creeze şi să se dezvolte. În oraşele mari actorii sunt ocupaţi cu seriale tv, reclame, dublări, alte colaborări. În oraşele mici sunt condiţii mai bune pentru actori să se dezvolte pentru că ai nevoie de cinci minute să ajungi la teatru, chiar mergând pe jos. În oraşele mari îţi ia o oră-o oră şi jumătate să ajungi la teatru. Înainte să vin la Târgovişte, am fost la Los Angeles, unde merg o dată sau de două ori pe an. Am avut acolo o întâlnire de afaceri şi am pierdut în trafic patru ore şi jumătate. Apoi încă o jumătate de oră am căutat un loc de parcare. Nici nu vă imaginaţi cât de minunat este să aveţi totul la îndemână. Este o plăcere!

Ce ne puteţi spune despre morala piesei? Cum ar trebui să fie femeia şi bărbatul într-un cuplu?

Cred că cea mai importantă calitatea unei femei este autenticitatea. Femeile trebuie să fie sincere cu ele, cu familie lor, cu munca lor, cu lumea în general. Desigur femeia este legată de iubire şi de frumuseţe – nu mă refer la o frumuseţe exterioară şi desigur că femeia are rolul, într-o familie, de a educa bărbatul şi copiii. Iar bărbatul are responsabilitatea să-şi apere familia. Poate sunt învechit în punctul meu de vedere, dar cred că bărbatul trebuie să asigure bunăstarea familiei, ca femeia să rămână vulnerabilă, delicată. În viaţa de zi cu zi mă întâlnesc cu situaţii care aproape mă şochează. Este inacceptabil, de exemplu, ca Desdemona să-şi plătească masa dacă ar ieşi azi la cină cu Othello. Mi se pare jignitor pentru un bărbat, chiar dacă şi femeile muncesc şi câştigă bani in ziua de azi. Observ că ele devin tot mai independente, aproape nici nu mai poartă rochii, îşi pierd feminitatea şi nu este un lucru bun

Spectacolul va ajunge în alte teatre, va participa la festivaluri?

În primul rând vreau să-l aduc în Armenia şi mai departe, vedem. Sunt foarte multe festivaluri shakespeariene unde spectacolul este aşteptat pentru că viziunea mea a lui “Othello” este alta. Nu este o regie clasică. Nu-mi place să vorbesc despre spectacolele mele. Îmi place să ascult ce se vorbeşte despre ele şi să le îmbunătăţesc.

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media