Interviurile Gazetei: Ioan Alexandru Ivan, cercetător în Franța: “Este important să suscităm mai mult interesul tinerilor pentru științe încă din liceu sau chiar mai devreme”

Ioan Alexandru Ivan este conferențiar universitar al Universității Valahia Târgoviște, Doctor al Universității Politehnice București și profesor cercetător la Universitatea Lyon, după ce a lucrat o vreme pentru Universitatea Franche-Comte, Nesancon.

Autor pentru 4 brevete de invenție și 70 de lucrări științifice, Alexandru Ivan a obținut împreună cu o echipă de cercetători de la Universitatea Valahia premii importante la microrobotică, la Seattle anul trecut și la Stockholm în acest an, dar și proiectul ARISS, prima legătură oficiala în direct din România cu un astronaut aflat în spațiu, la bordul Stației Spatiale Internaționale, realizată la Târgoviște.

-De cât timp ești implicat în activitatea de cercetare științifică și ce te-a determinat să alegi acest domeniu?

-O aplecare spre partea tehnică am avut-o dintotdeauna, părinții mei fiind ingineri și copilărind prin șantierele comuniste meșteream mereu câte ceva, și așa am rămas cu o curiozitate pentru tot ce este nou și interesant. Practic, activitatea de cercetare am început-o în anul 2000, într-un proiect european de cercetare în energie solară fotovoltaica al domnului profesor Nicolae Olariu, decanul Facultății de Inginerie Electrică de atunci. De asemenea, de la începuturi am fost apropiat și de domnii profesori Gheorghe Cimpoca și Cornel Cobianu, specialiști în microtehnologii pe siliciu. Ulterior, am făcut o teză de doctorat în Franța, în domeniul oscilatoarelor din cuarț, după care mi-am schimbat din nou domeniul spre microrobotică și micromecatronică, unde, în ultimii ani, am condus câteva proiecte de cercetare în Franța și în Romania, la Târgoviște. Viața este imprevizibilă și, deși sunt un absolvent al Facultății de Fizică din București, m-am orientat în timp mai mult spre electronică și automatică.

– Împreună cu echipa ta de cercetători de la Universitatea Valahia, ați câștigat premii importante la nivel internațional. Reprezintă aceste premii o răsplată a muncii voastre?

-Le sunt profund recunoscător tuturor colegilor și studenților cu care am colaborat, pentru toată investiția lor sufletească în aceste proiecte. Ma gândesc în special la studenții Valentin Gurgu și Nicolae Rădulescu, care au muncit până noaptea și inclusiv în weekend-uri pentru a dezvolta la timp aplicația microrobotică. Fără ei nu am fi ajuns să avem două premii frumoase pentru Romania în microrobotică, la Seattle anul trecut și la Stockholm în acest an. Am fost mulțumit că s-a auzit despre Romania la cel mai mare congres de Robotică și Automatică din lume. De asemenea, împreună cu ei am mai realizat în acest an un proiect la fel de interesant și ambițios, anume proiectul ARISS, prima legătură oficiala în direct din România cu un astronaut aflat în spațiu, la bordul Stației Spatiale Internaționale.

-Știu că și soția ta face parte din această echipă? Cum vede viața o familie de cercetători?

-Soția mea Mihaela are o experiență bună în domeniul tehnologiilor de microfabricație în sala albă, pe care a dobândit-o la teză, tot în Franța. De obicei, lucrăm fiecare în proiecte diferite, însă anul trecut am apelat la ea pentru proiectul de microrobotică, unde ea s-a ocupat de anumite activități de sală albă necesare pentru fabricarea arenei micro-structurate în care evolua microrobotul.

Munca de cercetător este destul de… aparte, să zicem. Există și anumite perioade de relaxare, însa în general sunt perioade în care uiți să mai ajungi și pe acasă. În compania unui cercetător sau a unei cercetătoare ai nevoie să dai dovadă fie de o foarte mare toleranță, fie… să lucrati în același domeniu.

-I se acordă cercetării importanța cuvenită în România, dacă faci o comparație și cu modul în care este tratat acest domeniu în Franța, unde ai lucrat?

-Aici recunosc că nu a fost mereu simplu. Cea mai mare problemă a venit din fragmentarea finanțării venite de la minister, au fost luni de zile în care nu am putut plăti la timp salariile, iar universitatea nu a avut resursele pentru a împrumuta aceste proiecte. Am reușit totuși să le ducem la bun sfârșit, am dotat laboratorul cu echipamentele și materialele necesare, însă nu a fost foarte simplu, am pierdut colaboratori și oportunități din păcate. Cred că lipsa stabilității este unul din punctele critice în Romania. Dacă ar fi să compar cu Franța, flexibilitatea este acolo mult mai mare, iar cercetătorul nu își bate atâta capul cu problemele administrative.

– Cât de importantă este cercetarea pentru generațiile care vin?

-Într-o societate bazată pe progres este evident că cercetarea joacă un rol important. Cred că este necesar să motivam mai mult tinerele generații spre științele exacte și inginerie, pentru că de aici se naște inovația și bunăstarea economică. O Europă fără inovație este egal cu o criza programată.

Este important să suscităm mai mult interesul tinerilor pentru științe încă din liceu sau chiar mai devreme, pentru că după aceea este prea târziu pentru o carieră în domeniul tehnic. Matematica, fizica, chimia, programarea sunt materii foarte importante. Deși suntem în epoca smartphone-urilor și a dispozitivelor inteligente, constatăm totuși o scădere continuă a interesului pentru toate aceste discipline. Ar trebui poate să insistam mai mult, cred, pe aspectul ludic al științei, pentru a atrage mai mult copiii și tinerii sau, cu alte cuvinte, cercetătorii și inginerii de maine.

13268201_1620209144965724_7386905130826725973_o 13147665_1182656558424806_5254285591509571676_o

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro