Interviurile Gazetei: Doina Boboacă, manager Hyperici Farm, despre criza medicamentelor din farmacii

 

Criza medicamentelor din farmacii este un subiect ”fierbinte” în această perioadă, motiv pentru care am ales să abordăm această temă cu doamna farmacist Doina Boboacă, care, alături de Carmen Holban, coordonează lanțul de farmacii Hyperici Dâmbovița.

 

R:-Alianţa Medicilor a publicat recent o listă cu 123 de medicamente care lipsesc din spitale şi farmacii, unele destinate tratării cancerului, altele, bolilor neurologice, pulmonare sau cardiace. Care este situația în farmaciile Hyperici din județul Dâmbovița? Sunt medicamente care au dispărut? Din ce motive? Au fost înlocuite cu altele? Ce alternative au pacienții care consumă medicamente care au dispărut și nu pot fi înlocuite?

D.B.:-Nu numai farmaciile Hyperici, ci toată piața farmaceutică se confruntă cu o criză acută de medicamente. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că, începând cu data de 1 iulie 2015, Ministerul Sănătății a făcut o modificare la prețul medicamentelor, respectiv a micșorat prețul. Micșorând prețul medicamentelor, s-a încurajat exportul paralel, România având prețul cel mai mic raportat la celelalte țări europene și astfel pacienții au fost puși în fața unui paradox:preț mic la medicamente-medicamente lipsă din farmacii.

Numărul medicamentelor din farmacii care lipsesc este îngrijorător de mare. Există produse care au similare dar, totodată, există produse la care similarul nu există iar în cazul acesta pacientul solicită schimbarea schemei de tratament, lucru care nu este în regulă. Pe de altă parte, tocmai datorită aceste micșorări de preț și impunerii prețului respectiv, o parte din producătorii noștri autohtoni nu își mai permit să facă respectivele produse, neacoperind nici măcar prețul de ambalare și vor să se retragă.

Ne mai confruntăm cu faptul că depozitele mari care au lanțuri favorizează farmaciile lor, o parte din medicamentele mai greu accesibile găsindu-se în lanțurile de farmacii, farmaciile independente luptându-se in greu pentru a putea onora medicamentele pacienților fideli.

Lipsesc medicamente uzuale cum este aeriusul, vesel due comprimate, folosit pentru tratarea tromboflebitei, deci criza este acută.

R:-Sunt medicamentele scumpe și cele mai bune?

 

D.B.:-Cu siguranță nu. Aceeași substanță activă poate fi accesibilă și într-u produs mai ieftin, și în unul scump, însă efectul farmacologic este același. Aici este vorba de percepția pacientului, bazată pe abordarea comercială a producătorilor. Conform unui studiu efectuat pe pacienții cu boala Parkinson, cu cât un medicament este mai scump, cu atât el pare mai eficient, chiar dacă este vorba despre un efect placebo.

 

 

R:-Ce părere aveți despre măsura lansată în dezbatere de Ministerul Sănătăţii, care vrea să interzică timp de şase luni exportul unor terapii vitale pentru pacienţii cu boli grave, ca una dintre soluţiile propuse pentru rezolvarea crizei medicamentelor?

 

D.B.:-Cu cât este această măsură este pusă în aplicare mai repede, cu atât este mai bine pentru pacientul nostru.

 

 

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro