ortooxacell kiss2022.gif Flax

Interviurile Gazetei: Dana Zoe, coordonator Salvați Copiii Dâmbovița: ”Fiecare zi reprezintă o provocare”

Dana Zoe coordonează în prezent activitatea organizației Salvați Copiii în județul Dâmbovița și spune că pentru ea fiecare zi reprezintă o provocare.

-De cât timp sunteți implicată în organizația Salvaţi Copiii. De ce ați ales să vă implicați?

Lucrez în Organizația Salvați Copiii de 11 ani și pot spune că fiecare zi reprezintă o provocare, pentru că lucru într-un ONG nu este un simplu job, ci necesită  o implicare permanentă, atât cu partenerii de proiecte, cu instituțiile publice, dar mai ales cu copiii și familiile acestora.

-Care sunt problemele cu care se confruntă cel mai des copiii din județul Dâmbovița și cum îi ajută Salvați Copiii?

-Din experiența pe care o am în urma colaborării cu colegii mei din alte județe, pot spune că în Dâmbovița, din păcate, nu există multe ONG –uri care să ofere concret servicii sociale/educaționale copiilor și familiilor acestora.

Ceea ce diferențiază proiectele noastre de altele este faptul că sunt în acord cu dinamica societății românești, a fenomenelor care ne tulbură astăzi atât la nivel național, cât și județean: migrația economică, analfabetism, abandonul școlar, sărăcie, lipsa informației reprezentanților legali/aparținătorilor  cu privire la importanța educației, obligațiile pe care le au și drepturile aferente.

Astfel, din 2010 derulăm programe destinate copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, prin 2 centre (Școala Mihai Viteazul Târgoviște și Colegiul National Constantin Cantacuzino) urmărindu-se reducerea impactului negativ al migrației părinților, asupra copiilor.

Acesta este unul dintre proiectele de suflet ale noastre, ale Salvați Copiii, este un proiect de amploare, al carui ambasador este Călin Goia (Voltaj).

În data de  27 octombrie 2015, Salvați Copiii România a lansat, în cadrul unui eveniment organizat cu sprijinul Administrației Prezidențiale, linia telefonică Help-Line și platforma www.copiisinguriacasa.ro. Cele două instrumente au ca scop oferirea de informații și consiliere gratuită pentru copiii ce au părinți plecați la muncă în străinătate, persoanele în grija cărora au rămas aceștia, precum și specialiștii din domeniul protecției copilului și educației.

Alte proiecte Salvați Copiii care au avut și au în continuare un mare impact asupra comunității sunt: Grădinițele Estivale, organizate anual din 2007 (în acest an, în Dâmbovița, organizăm 6 astfel de grădinițe, la Școala Mihai Viteazul, Colegiul Național C-tin Cantacuzino, Grădinița 13, Grădinița Lucieni, Grădinița Costești Vale și Grădinița Vulcana Pandele), care constituie o modalitate prin care copiii din comunităţi sărace, cei mai mulţi de etnie romă, sunt atraşi către şcoală, ajutaţi să se integreze în plan educaţional şi să recupereze lacunele provocate de lipsa educaţiei preşcolare, dar Centrele pentru Educaţie Incluzivă (în Targoviste sunt 2 astfel de centre: în  Școala Mihai Viteazul, Colegiul Național C-tin Cantacuzino)  care oferă servicii pentru copii din grupuri defavorizate prin programe de tip Școala după Școală și A Doua Șansă.

Finanţatorii acestor programe educationale sunt Velux Foundations, Fundaţia IKEA, H&M Conscious Foundation, Kaufland România şi EEA Grants – „Centre pentru Educaţie Incluzivă – Servicii integrate pentru copii din grupuri defavorizate”, proiect derulat cu sprijinul financiar al Programului RO10 – CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

-Care e unul din cele mai speciale momente (sau o realizare importantă) legate de Salvaţi Copiii?

– Pentru mine în fiecare zi există momente speciale, pentru că bucuria copiilor, mesajele frumoase pe care ei mi le scriu zilnic, chiar și pe un colț de hârtie, mă umplu de fericire și mă motivează să continui să le apăr drepturile și să le facilitez accesul la educație celor mai puțin norocoși.

Referitor la realizări, aș dori să menționez că la ultima conferință de presă organizată la nivel județean, prin prezența în număr mare și interesul manifestat, reprezentanții instituțiilor  locale ne-au confirmat încă o dată faptul că Salvați Copiii este  un organism puternic nonguvenamental, de utilitate publică, non-profit, care din 1990 militează activ pentru drepturile copilului și protecția copilului în România.

-Ce planuri de viitor aveți împreună cu Salvaţi Copiii?

-Și în anii ce vor urma, dezideratul nostru va fi același, că societatea și lumea în care trăim se pot schimba, pot fi mai bune și mai frumoase, prin educaţie, perseverenţă şi încredere, iar pentru asta vom continua proiectele începute și vom fi în continuare un model de bună practica.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media