Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

Horga: “Cota unică trebuie menținută” Declarațiile deputatei după audierea ministrului Finanțelor

Adrian Câciu a fost avizat miercuri de Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Parlament pentru a prelua funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul PSD-PNL-UDMR.

Deputatul Gabriel Horga a explicat într-o postare pe facebook cum a decurs, din punctual său de vedere, audierea ministrului finanțelelor, social democratul Adrian Câciu. Horga nu a fost pe deplin mulțumită de răspunsurile acestuia, dar spune că așteaptă să vadă propunerile concrete pe care le va formula ministerul pe mai multe subiecte precum rectificare bugetară, programe noi, legislație, cota unică. Târgovișteanca Gabriela Horga este vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci.

“Ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor a declarat că şi-ar dori să realizeze bugetul pentru 2022 foarte repede, dar ”trebuie ancorat în programul de guvernare”.

Unele dintre afirmații au fost de ordin general precum ”evaziunea fiscală este toxică”, iar legislația în domeniu trebuie îmbunătățită. Rămâne să vedem care sunt proiectele concrete în această zonă.

Referitor la taxarea progresivă, el a afirmat că „în programul de guvernare nu s-a stabilit un astfel de lucru”, şi a precizat că este o discuţie pe care trebuie să o avem cu privire la modul în care societatea vede redistribuirea avuţiei.

Noi, ca liberali, ne menținem punctul de vedere potrivit căruia cota unică trebuie menținută, fiind o modalitate de taxare care a condus la simplificare pentru contribuabili, la creșterea conformării voluntare, la încurajarea investițiilor autohtone și creșterea investițiilor străine printr-un sistem de taxare atractiv și la echitatea taxării între contribuabili și încurajarea competitivității.

Statul român nu a dovedit până astăzi ca este cel mai bun administrator în redistribuirea veniturilor și stoparea risipei, deci nicio creștere a taxelor pentru nicio categorie nu se justifică. Statul român trebuie să îmbunătățească colectarea, să stopeze frauda și, mai ales, să cheltuiască și să redistribuie eficient resursele, în special prin stoparea risipei.” a pus Gabriela Horga.

România a trecut în anul 2004 de la cota progresivă, la cota unică. Mulți specialiști în finanțe consideră că trecerea la cota unică a simplificat sistemul de administrare fiscală atât din perspectiva contribuabilului, cât şi a autorităţilor fiscale, reducând costurile de prelucrare/procesare a declaraţiilor fiscale și a stimulat investițiile. În Europa, șapte state au cotă unică de impozitare.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media