Dumitru Lupescu (USR) – Transportul ilegal de lemne (fără acte de proveninență) devine infracțiune

Distribuie:

”Amendamentul Schweighofer” a fost respins, iar completarea definiției ”materialelor lemnoase” (pentru blocarea uneia dintre cele mai utilizate metode de furt de lemn) a fost adoptată!

Transportul ilegal de lemne (fără acte de proveninență) devine infracțiune, sancțiune dublată de confiscarea autovehiculelor cu care se efectueaz, a anunțat deputatul Dumitru Lupescu, președintele UDR Dâmbovița. Acesta spune că decizia evita trimiterea României în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din cauza tăierilor ilegale.

Printre modificările care au mai fost adoptate (discutate în ședințele anterioare) se numără și trecerea, până în anul 2025, la valorificarea/punerea pe piață preponderentă de către Romsilva a lemnului ca lemn fasonat (mai exact măsurarea lemnului în momentul în care se vinde din rampa primară – încărcarea în camioane –, nu ca lemn pe picior, în pădure, care prezintă o aproximări/ marje de eroare în spatele cărora se ascund tăieri ilegale).

Măsurarea reală și trasabilitatea provenienței legale a lemnului pus pe piață sunt două dintre solicitările Comisiei Europene în ultimatumul transmis, în urmă cu o lună, României, legat de tăierile ilegale de păduri, înainte de trimiterea în judecată a țării noastre la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

De asemenea, s-a adoptat trecerea de la contravenție la infracțiune a transporturilor de lemne de peste 10 mc fără acte, dublată de CONFISCAREA vehiculelor cu care se efectuează transportul.

Comparativ cu forma adoptată de Senat (prima cameră sesizată), a căzut, însă, stoparea tăierilor principale în parcurile naționale, iar prevederile legate de accesul pe jos și pe bicicletă în păduri, respectiv modul de realizare a evaluărilor de mediu au suferit modificări.

Nu e o victorie totală, dar sunt pași importanți făcuți în stoparea tăierilor ilegale de păduri.

Modificările la Codul Silvic mai trebuie să primească raport la Comisiile pentru Mediu, respectiv Juridică de la Camera Deputaților, după care va urma votul în plen. Lupta nu s-a încheiat.

Rămânem vigilenți și ducem bătălia până la capăt!” a explicat și deputatul USR, Mihai Goițiu.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro