Defrişate între 2005 – 2010, 51 de hectare din Leaota au fost reîmpădurite de Fundația Conservation Carpathia!

În 2012, Fundația Conservation Carpathia (FCC) a început o campanie amplă și necesară de reîmpădurire în munții Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa.

În cele 8 pepiniere ale fundației au crescut specii de puieți, importante din punct de vedere ecologic (brad, fag, ulm, scoruș, paltin, anin, molid). FCC a atins în această primavară cifra de 1.5 milioane de puieți plantați și a realizat lucrări de reconstrucție ecologică, pe mai mult de 600 de hectare de suprafețe tăiate abuziv în perioada 2005-2010, grav degradate. În fiecare sezon de plantare, FCC mobilizează în medie 150 de zilieri, angajați din comunitățile locale.

În Leaota, FCC a cumpărat și reîmpădurit până în prezent o suprafață de 51 ha, folosind cca. 200.000 de puieți: brad, molid, fag, paltin.

Reconstrucția ecologică presupune:

  • monitorizarea lotului și a gradului de regenerare,
  • analiza speciilor existente,
  • consultarea arhivelor pentru a vedea care a fost compoziția naturală a pădurii în trecut,
  • evaluarea gradului de eroziune (șanțurile făcute de tractoarele care au scos lemnul se transformă, de cele mai multe ori, în ravene de 2-3 metri adâncime),
  • centralizarea unui necesar pentru refacerea acelui lot
  • activitățile efective de combatere a eroziunii solului, de plantare, de monitorizare a succesului, de revenire cu puieți în completare și de descopleșire (în medie 5 ani, dupa plantarea parcelei).

Costul reconstrucției unui hectar este de 5.000 de Euro, iar fondurile vin din finanțări publice, din donații de la fundații de conservare din străinătate, din donații private ale oamenilor care vor să vadă munții verzi și nu plini de cioate sau din campanii de responsabilitate socială (CSR), inițiate de companii românești.

Un astfel de exemplu este firma RTC, o firmă de distribuție de produse pentru birou și spații de lucru din București, care a donat pentru a susține o nouă pădure în Leaota, pe Valea Raciului, unde am terminat de plantat o parcelă de 5 hectare. Cei 40 de angajați și clienți au fost încântați de frumusețea zonei, de serviciile de cazare, de mâncarea bună din comunitate și multumiți sufleteste, de efortul depus pentru plantare. RTC: o zi bună la birou împreună cu Double A au inițiat campania „Simte verde – Alege Double A”. Fondurile strânse în urma vânzarii hârtiei A4, au fost direcționate către această acțiune de reîmpădurire (5.300 Euro).

Aceste loturi nu au nicio șansă, dacă nu facem ceva!

Fundația Conservation Carpathia

 

Centru Medical Valeriana


Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:


Gurmand + Raiman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica de confidentialitate (click pe acest link)


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Statistici Google Analytics
Statistici Trafic.ro