Cum vede Cristian Stan scandalul Casa D’Italia. Replică la declarațiile lui Cotinescu

Distribuie:

După acuzații PNL legate de Casa D’Italia, Cristian Stan primarul municipiului spune că liberalii au avut ordin de la partid să nu voteze dreptul de preemțiune al municipalități pentru clădire. Că Primăria Târgoviște ar avea, ca preemptor, dreptul să cumpere cu prioritate bunul, după ce se pare că Ministerul Culturii nu a fost interesat.

VEZI și: Casa D’Italia –  ruină de patrimoniu sau 1000 de metri în buricul târgului? Asta e întrebarea!

Reprezentanții PNL au lansat o serie de acuzații, pe diferite teme, acuzații care denotă, din partea domniilor lor, fie neștiință fie rea credință.  Vreau să aducem în discuție refuzul consilierilor locali ai PNL din Consiliul Local Municipal de a aproba exercitarea dreptului de preemțiune al municipiului Târgoviste în ceea ce privește Casa D’Italia.  Ce se întâmplă? Aceasta este un monument care se află într-o stare avansată de degradare, este un monument care este scos la vânzare de catre statul italian, el este proprietarul, iar municipiul Târgoviște, pe baza legislației privind monumentele istorice, are drept de preemțiune.  Dreptul de preemițiune înseamnă un drept preferențial la cumpărare.  Domnii consilieri ai Partidului Național Liberal nu au votat acest proiect de hotărâre încercând să motiveze, într-o manieră neconvingătoare, acest gest. Lovindu-se de de un oprobiu al comunitații locale au facut o conferință de presă în care, o dată în plus, au încercat să se justifice. De fapt, în realitate, este unul dintre cele mai grave gesturi de iresponsabilitate administrativă la care eu am fost martor de când activez în administrația publică locală.  Exercitarea dreptului de preemțiune se făcea la un preț de 47.000 euro, peste 600 mp de teren, vreo 300 mp de clădire, ceea ce însemna o valoare care era absolut normală, reală, și decentă pentru a se putea achiziționa acel bun. 

Mai spuneau cei de la PNL că de ce nu ați negociat, de ce nu ați luat-o gratuit. Păi domnilor, dreptul de preemțiune înseamnă un drept prioritar la cumparare în condiții egale de preț. Nu se negociază, nu este o procedură de vânzare-cumparare, este pur și simplu exercitarea de către administrația publică locală a unui drept legal în condiții egale de preț. Atunci când vânzătorul doreste să vândă un asemenea bun, un monument istoric, este obligat să asigure drept prioritar la cumpărare fie Ministerului Culturii fie autorităților publice.  Noi asta am încercat să realizăm, mai ales având în vedere degradarea în care se află clădirea. Municipiul Târgovişte dorea să realizeze acolo un Centru  de Promovare a Patrimoniului Cultural al Municipiului Târgovişte. Ce este mai grav este că în baza legilaţiei în vigoare municipiul Târgovişte, odată respingând, nexercitându-şi dreptul de preemţiune nu mai poate să-şi exericite acest drept de preemţiune.

Mi-e greu să cred că domnii de la PNL au avut reprezentarea clară, din neştiinţă bineînţeles, a acestei situaţii şi au lăsat în momentul de faţă un monument istoric să se degradeze… Repet, valoarea de achiziţie la care se exercita dreptul de preeemţiune era de 47.000 de euro, un preţ cât un apartament în Târgovişte, un apartament mediu, iar faptul că s-au opus nu reprezintă decât rezultatul unor ordine de partid. Şi dacă ar fi costat 300.000 de euro reabilitarea Casei D”Italia care era problema? Era un bun în patrimoniul municipiului Târgovişte, un Centru Cultural de care municipiul Târgovişte s-ar fi bucurat… pe zona de promovare a patrimoniului cultural.  A mai vorbit… că s-ar fi angajat 10-15 oameni. Stimaţi colegi din CLM de la PNL, stimaţi şefi de partid de la PNL… mărirea numărului în organigramă se face tot prin hotărâre de CLM, iar numărul maxim de posturi la o administraţie   publică locală se stabileşte de către Ministerul de Interne pe care în momentul de faţă îl deţineţi.

Aşa că toată această discuţie legată de Casa D’Italia a fost generată artificial de consilierii liberali din CLM, consecinţa fiind blocarea intrării în patrimoniul municipiului Târgovişte la un preţ modic raportat la ce este acolo a unui monument istoric care probabil se va degrada şi în continuare într-un ritm accelerat. De fapt  a fost un ordin de partid… pentru că la aceste tipuri de hotărâri este nevoie de majoritatea de două treimi… şi atunci PNL s-a opus pentru că a putut...” a declarat Stan.

Primarul susține că deși clădirea e în vânzare din 2017, abia în noiembrie anul curent propietarul, Ambasada Italiei, ar fi anunțat primăria pentru constituirea unui drept de preemțiune.

Vă reamintim declarațiile liderul PNL, Aurelian Cotinescu, care au generat răspunsul primarului orașului.

Ne-am opus acestui proiect din motive evidente. În urmă cu ceva timp CJD care ar fi putut să opteze pentru achiziţia imobilului respectiv, a refuzat din motive obiective. Ni s-a comunicat că a existat o negociere de 47.000 de euro,  preţ final, purtată de Primăria Târgovişte şi că ar fi un succes (n.r. Ambasada vindea in 2017 cu 45.841 de euro). Noi considerăm că un succes ar fi fost ca acest imobil să vină gratuit către Primăria Târgovişte, din partea italiană, mai ales că Primăria Târgovişte are anumite pârghii pe care le poate folosi în negociere ţinând cont în principal de suma mare care trebuie investită în acest imobil şi de utilitatea finală.

Şi dacă este să facem un calcul, pentru că trebuie să facem acest calcul, să fim atenţi la banii care se cheltuie din bugetul local, vom vedea că 47.000 de euro achiziţia, plus renovări de cel puţin de 250.000 – 300.000 de euro, pentru că e vorba de un monument care are bulină galbenă în acest moment, vor duce la o cheltuială a Primăriei Târgovişte de 350.000 de euro, poate chiar mai mult. Banii pentru renovare bineînţeles că vor merge, ca de fiecare dată, către o firmă de casă a PSD, nu ne facem iluzii în acest sens, îi şi înţelegem de ce-şi doresc să facă acea renovare. Pe de altă parte, care este finalitatea, vor angaja 10-15 oameni din aparatul propriu sau din cercul de prieteni, aşa cum se procedează la Primăria Târgovişte şi astfel pe lângă faptul că aparatul primăriei va creşte cu mult peste cei 2000 de salariaţi pe care îi are în momentul de faţă…. vom avea acolo un muzeu amplasat într-o zonă destul de greu accesibilă, pentru că cea mai apropiată parcare este la  50 de metri, iar cheltuielile vor fi foarte mari.” a spus Aurelian Cotinescu, președintele PNL Târgoviște.

Despre istoria Casa D’Italia găsiți detalii AICI

Distribuie:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro