Casa D’Italia –  ruină de patrimoniu sau 1000 de metri în buricul târgului? Asta e întrebarea!

O micro furtună s-a iscat zilele acestea cu privire la unul dintre puținele monumente clasificate în lista monumentelor din Târgoviște care este în pericol real de prăbușire – Casa D’Italia. La prima vedere pare o luptă pe viață și pe moarte între cei care ar vrea să salveze monumentul și cei care nu. Îngeri și demoni pentru monument.

Și totuși…

Casa D’Italia este o ruină de zeci de ani. Proprietate a statului italian, imobilul nu a reprezentat interes pentru proprietar. Cu mulți ani în urmă au existat ceva preocupări ale autoritățile județene și locale dea prelua imobilul. Niciodată foarte clare, de aceea nu se poate da un verdict asupra gradului de interes al acestora.

Zilele acestea se tot aude ca imobilul Casa D’Italia este de vânzare și că PNL Târgoviște împiedică cumpărarea lui de către municipalitate. Ceea ce are o bucată de adevăr, aceea că PNL a votat împotriva proiectului. Ceea ce nu spune nimeni e că imobilul este scos la vânzare din …aprilie 2017. Ambasada Italiei scotea atunci la vânzare 6 imobile, printre care și acesta. Din cauza stării lui, cerea doar 45.841 de euro, pentru 686,5 mp teren intravilan și 297 mp construiți. Total, aproximativ 1000 de metri într-o zonă foarte bună, în care terenurile ajung la preturi de 15 – 20 de ori mai mari decât cel solicitat de Ambasada Italiei.  Proprietatea nu s-a vândut, însă. Probabil și din cauza regimului său de monument istoric.

Pe 28 noiembrie, consilierii locali au avut la mapă un proiect pentru exercitarea dreptului de preemțiune pentru Casa D’Italia. Ce înseamnă asta? Că Primăria Târgoviște ar avea, ca preemptor, dreptul să cumpere cu prioritate bunul (aflat în vânzare de doi ani…și la care nu se înghesuie nimeni).

Ce spun oficialii

Remarcăm că prima intervenție pe subiect a avut Monica Ilie, viceprimar al Târgoviștei. Printre poezii și distribuiri ale postărilor primarului Cristian Stan, e printre primele chestiuni asumate care țin de administrație.

Astăzi, în ședința Consiliului local municipal, consilierii Partidului Național Liberal au respins proiectul de hotărâre prin care administrația locală propunea achiziționarea unui imobil monument istoric din Târgoviște, Casa d’Italia, condamnând astfel șansa de a reda orașului una dintre clădirile emblematice.
De precizat că prețul solicitat de vânzător, anume Ambasada Italiei la București, era de 47.000 de euro, cam cât costă un apartament modest. Din păcate, consilierii PNL nu au considerat că este “o afacere bună”, după cum s-au exprimat și nu au ținut cont de ce simbolizează această clădire pentru orașul nostru și nici nu au înțeles ce utilitate ar fi putut avea, ca să nu mai vorbesc de faptul că suntem datori să facem toate eforturile pentru a păstra și conserva ceea ce ține de istoria acestui loc.
Să sperăm că frumoasa clădire a italienilor care au trăit pe aceste meleaguri își va găsi un cumpărător de bună credință și va fi salvată.
Cât despre cei care nu au învățat până acum că nu sunt afaceri cultura și patrimoniul, n-am cuvinte!” zice Monica Ilie, pe 28 noiembrie imediat după ședință.

Ieri, 4 decembrie, au reacționat și liberalii: “Ne-am opus acestui proiect din motive evidente. În urmă cu ceva timp CJD care ar fi putut să opteze pentru achiziţia imobilului respectiv, a refuzat din motive obiective. Ni s-a comunicat că a existat o negociere de 47.000 de euro,  preţ final, purtată de Primăria Târgovişte şi că ar fi un succes (n.r. Ambasada vindea in 2017 cu 45.841 de euro). Noi considerăm că un succes ar fi fost ca acest imobil să vină gratuit către Primăria Târgovişte, din partea italiană, mai ales că Primăria Târgovişte are anumite pârghii pe care le poate folosi în negociere ţinând cont în principal de suma mare care trebuie investită în acest imobil şi de utilitatea finală.

Şi dacă este să facem un calcul, pentru că trebuie să facem acest calcul, să fim atenţi la banii care se cheltuie din bugetul local, vom vedea că 47.000 de euro achiziţia, plus renovări de cel puţin de 250.000 – 300.000 de euro, pentru că e vorba de un monument care are bulină galbenă în acest moment, vor duce la o cheltuială a Primăriei Târgovişte de 350.000 de euro, poate chiar mai mult. Banii pentru renovare bineînţeles că vor merge, ca de fiecare dată, către o firmă de casă a PSD, nu ne facem iluzii în acest sens, îi şi înţelegem de ce-şi doresc să facă acea renovare. Pe de altă parte, care este finalitatea, vor angaja 10-15 oameni din aparatul propriu sau din cercul de prieteni, aşa cum se procedează la Primăria Târgovişte şi astfel pe lângă faptul că aparatul primăriei va creşte cu mult peste cei 2000 de salariaţi pe care îi are în momentul de faţă…. vom avea acolo un muzeu amplasat într-o zonă destul de greu accesibilă, pentru că cea mai apropiată parcare este la  50 de metri, iar cheltuielile vor fi foarte mari.” zice Aurelian Cotinescu, președintele PNL Târgoviște.

Un citat motivațional zice cam așa: “Nu sunt supărat că m-ai mințit. Sunt supărat că nu te mai pot crede”. Cam așa simțim și noi. Cumva planetele nu se aliniază după reperele: 45.000 de euro, ruină, în vânzare de 2 ani, drept de preemțiune, 1000 de metri lângă Parcul Chindia, negociere, “condamnând șansa de a reda orașului una dintre clădirile emblematice”, “ne-am opus din motive evidente”.

Gazeta Dâmboviței a pledat constant pentru monumente. Și pentru Casa D’Italia, dar și pentru altele. Asta încă de pe vremea când nu era așa zbatere administrativă pe subiect. Ceea ce ne sperie e altceva. Că mă sunt încă târgovișteni pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate în zona centrală și vor terenuri în compensație…

PS: Ședința de consiliu local din 28 noiembrie a avut peste 30 de puncte pe ordinea de zi. Casa D’Italia a fost la punctul 28. Ghiciți ce! A fost singurul punct netransmis presei din ordinea de zi. Cum ziceam, e greu să mai credem…

Și încă ceva. Colegul nostru, editorialistul Pompiliu Alexandru prin Asociația sa – Pentas Super Omnia îi invită pe cetățenii municipiului, astăzi, 5 decembrie, la Bibiloteca județeană, de la ora 16:00 să vorbim despre Casa D’Italia și posibile soluții.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro