Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3662
6-12-2021

Cota de lapte, eliminată

Regimul cotelor de lapte, aplicabil producătorilor europeni, se va încheia la sfârșitul lunii martie. În termeni practici, acest lucru înseamnă simplificarea, din punct de vedere administrativ, a monitorizării producției zilnice de lapte, precum și adaptarea acesteia la fluctuațiile pieței.

În legătură cu încheierea regimului cotelor, comisarul UE pentru agricultură și dezvoltare rurală Phil Hogan a declarat: „Eliminarea regimului cotelor de lapte reprezintă atât o provocare, cât și o oportunitate pentru Uniune. Este o provocare pentru că generații întregi de agricultori din sectorul produselor lactate vor trebui să facă față unor situații complet noi și, cu siguranță, unui climat de instabilitate. Însă, în termeni de creștere și de creare de locuri de muncă, această schimbare reprezintă cu certitudine o oportunitate. Prin punerea unui accent mai puternic pe produsele cu valoare adăugată și pe ingredientele pentru alimente funcționale, sectorul produselor lactate poate deveni un factor economic determinant pentru UE. Pentru zonele mai vulnerabile, în care eliminarea regimului cotelor poate fi privită ca o amenințare, sunt prevăzute o serie de măsuri de dezvoltare rurală, conforme cu principiul subsidiarității.”

Context:

Regimul cotelor de lapte se referă strict la laptele de vacă.

Introdus pentru prima dată în 1984, pentru că producția din UE depășea cu mult cererea, regimul cotelor a fost unul dintre instrumentele care au vizat eliminarea acestor surplusuri. Reformele succesive ale politicii agricole comune europene (PAC) au sporit orientarea sectorului către piață și, în paralel, au furnizat o serie de noi instrumente, mai specializate, pentru sprijinirea producătorilor din zonele vulnerabile, cum sunt zonele montane, unde costurile de producție sunt mai ridicate.

Termenul limită pentru eliminarea cotelor a fost stabilit pentru prima dată de reforma PAC din 2003, pentru a permite producătorilor din UE să răspundă într-un mod mai flexibil cererii tot mai mari, în special de pe piața mondială. Această decizie a fost reconfirmată în 2008, printr-o serie de măsuri vizând realizarea unei „tranziții line”.

 

Europe Direct Targoviste

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media