Claudia Gilia cere măsuri de sprijin pentru legumicultori. Cum este afectat Bazinul Legumiol Băleni, de coronavirus

Deputatul Claudia Gilia cere intervenția urgentă a ministerului agriculturii în sprijinul legumicultorilor, în contextul în care activitatea din piețe este redusă, iar oamenii nu mai pot merge în alte județe pentru a-și valorifica marfa.

“Pandemia Covid-19 a adus vremuri grele pentru multe categorii sociale și profesionale.

Astăzi, aș vrea să semnalez situația legumicultorilor din Comuna Băleni. Oameni foarte muncitori, bălenarii nu au, în această criză a coronavirusului, unde să își vândă produsele. Activitatea în piețe a scăzut dramatic, la fel și livrarea către marile lanțuri de magazine alimentare.

Nu am putut rămâne indiferentă la necazurile oamenilor din Băleni, în contextul general al pandemiei. Discuțiile pe care le-am purtat în ultimul timp cu o serie de producători locali m-au determinat să îi solicit ministrului agriculturii intervenția pentru a-i sprijini pe oameni.

Am încercat să îl contactez pe domnul ministru, însă, spre surpriza mea, acesta nu are niciun instrument de comunicare directă la minister. De aceea am trimis solicitarea mea domnului secretar de stat, Emil Dumitru, însă, nici de această data, nu am avut succes.

Chiar, dacă în această perioadă, Parlamentul lucrează în condiții speciale, i-am adresat domnului ministru, Adrian Oros, o întrebare (mai jos, întrebările adresate ministrului).

Intervenția ministerului trebuie sa fie una rapidă, cu măsuri coerente, ferme în vederea susținerii producătorilor români.

Crearea unui platforme electronice pe care producătorii pot să își listeze produsele este ineficientă.

Domnule ministru, timpul nu are răbdare cu agricultorii, de aceea este imperios să interveniți rapid!

Susțin producătorii români!” a declarat Claudia Gilia. Acesta a formulat o întrebare pe această cale, ministrului agriculturii, Adrian Oros:

 

ÎNTREBARE

Adresată:

Domnului Adrian OROS, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale 

De către: Claudia GILIA, deputat PSD

 

Obiectul întrebării: Măsurile luate de minister pentru susținerea legumicultorilor în perioada pandemiei de Coronavirus

 

Stimate domnule ministru,

Vă adresez această interpelare, în calitate de parlamentar, de reprezentant ales al cetățenilor din județul Dâmbovița, pentru a vă atrage atenția asupra unei probleme foarte grave cu care se confruntă mii de cetățeni din județul meu. Vreau să supun atenției dumneavoastră și ministerului pe care îl conduceți o situație ce poate părea particulară, dar vă sigur că aceste probleme sunt comune tuturor localităților cu specific agricol.

În județul Dâmbovița, în Bazinul Legumicol Băleni, pe care l-ați vizitat de curând, sunt aproximativ 1000 de producători cu atestat și 200 de II sau PFA-uri. Practic, întreaga localitate trăiește de pe urma muncii în agricultură, bălenarii fiind recunoscuți pentru calitatea produselor lor în toate județele limitrofe județului nostru.

La nivelul localității sunt 3 depozite care colectează marfa, de unde plecau înainte de criză, cel puțin 8 TIR-uri, încărcate cu legume, în fiecare zi. Marfa ajungea către Suceava, Neamț, Bacău, Constanța, Galați, Argeș, Brăila etc. La momentul la care vorbim,  cel mult 2 TIR-uri mai încarcă marfa legumicultorilor, în condițiile restricțiilor impuse cetățenilor prin Ordonanța Militară.

De asemenea, comenzile agricultorilor de la marii retaileri au scăzut cu 75%, preferându-se marfa din import, în detrimentul celei obținute în producția internă. Din Băleni, cu ajutorul Piețelor agroalimentare, se aprovizionau cetățenii din Brașov, Ploiești, Pitești și municipiul București. Astăzi, limitarea activității piețelor coroborat cu limitarea circulației persoanelor, face ca legumicultorii să fie în imposibilitatea de a  comercializa produsele.

Dacă anul trecut în Comuna Băleni, aproximativ 400 de agricultori au accesat Programul Tomata, acum, aceștia nu vor mai avea dorința de a-l continua, de teama ca tomatele lor să nu poată fi vândute, ceea ce va conduce la o lipsă a acestor produse românești de pe piața autohtonă.

 

 

Domnule Ministru, 

 

Aceștia oameni care trăiesc din munca lor în agricultură, sunt în imposibilitatea de a-și continua cursul normal al vieții. Ei trăiesc în directă legătură cu producția de legume. La momentul la care vorbim, solariile lor sunt pline de salate, spanac, ridichii, ceapă, usturoi. Dacă ceapa și usturoiul pot fi valorificate și mai târziu, salata, spanacul și ridichile trebuie valorificate acum. Timpul este dușmanul agricultorilor în aceste zile. Solariile lor trebuie să fie pregătite, până la finalul lunii aprilie, pentru următoarea producție: roșii, ardei, vinete, dovlecel, castraveți etc. Dacă vor pierde întreaga producție de acum, mulți nu vor avea resurse financiare să cultive următoarea etapă. Și atunci, produsele românești, atât de căutate și apreciate pe piață, vor dispărea.

Vă puteți asuma un asemenea deznodământ?

 

Domnule Ministru,

 

Legumele de la Băleni nu își găsesc clienții, nu pentru că acestea nu sunt dorite, ci din cauza restricțiilor care fac imposibilă întâlnirea dintre comercianți și client. Pentru Băleni este aproape imposibilă livrarea la domiciliu, nefiind sustenabilă din punct de vedere economic.

După cum v-am spus, bălenarii erau prezenți pe piețe din întreaga țară. Oamenii sunt disperați și își strigă necazul, așteptând soluții de la guvernanți. Ei, familiile lor, precum și sute de oameni care munceau în această ramură, ca zilieri. Riscul real este ca toți aceștia să piardă tot ce au muncit, iar toate aceste cazuri să devină cazuri sociale.

Își asumă acest Guvern riscul de a transforma oameni muncitori, care prin munca lor contribuie la bugetul de stat, în oameni care nu vor putea supraviețui fără ajutoare sociale?

 

În aceste condiții, vă rog să comunicați legumicultorilor din întreaga țară, care sunt în aceeași situație cu cei din județul meu:

 

  1. Ce soluții a gândit Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru limitarea efectelor negative ale crizei coronavirusului în agricultura românească. Și când vor fi aceste implementate?

 

  1. Luați în calcul scheme de ajutor de stat pentru limitarea pagubelor? Și când vor putea fi aceste accesate?

 

  1. Ați avut întâlniri cu marii retaileri, pe subiectul preluării producției interne? Și dacă Da, care au fost soluțiile găsite?

 

  1. Luați în calcul scheme de ajutor de stat pentru cei care vor prelua pentru ambalare și procesare legumele producătorilor locali?

 

  1. Luați în calcul facilități fiscale pentru legumicultorii care vor dona instituțiilor sanitare, celor de îngrijire a copiilor sau bătrânilor, MAI-ului, MAPN-ului, în condițiile în care producția internă trebuie stimulată și ajutată să supraviețuiască?

 

  1. Cum vor fi sprijiniți cei care au accesat fonduri europene pentru agricultură și acum nu au cum să-și continue micile afaceri?

 

Solicit formularea răspunsului în scris, în termenele prevăzute de Constituție și de regulamentele celor două Camere.

 

Vă mulțumesc.

Cu deosebită considerație,

 

Claudia GILIA, Deputat PSD

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro