C. N. „Ienăchiță Văcărescu” singura școală din România care participă la Bruxelles, la evenimentul „Your Europe, Your Say!”

Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște a fost selectat să participe la evenimentul „Your Europe, Your Say!”, aflat la a 11-a ediție, pe tema „Our climate, our future!”, care va fi organizat de Comitetul Economic și Social European (CESE), la Bruxelles, în perioada 19-20 martie 2020, fiind unica instituție școlară la nivel național cu acest privilegiu în acest an. În cadrul evenimentului participă câte o școală din fiecare stat membru UE, alături de alte 5 școli din state în curs de aderare: Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia. Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” va fi reprezentat de 3 elevi: Gogiu Mara-Alessandra, Pavelescu Viviana-Andreea și Zepiși Andrei-Laurențiu, alături de prof. Zepiși Simona-Valinda.

Schimbările climatice ne preocupă pe toți și tineri din întreaga lume se mobilizează pentru a salva planeta. CESE se alătură mișcării și dorește să afle de la tinerii participanți la YEYS cum poate fi protejată mai bine planeta noastră. Evenimentul din acest an va fi organizat după modelul conferințelor internaționale privind schimbările climatice (COP). Comitetul dorește să afle care sunt ideile elevilor despre cum poate fi abordată criza actuală din domeniul climei și cum putem contribui la îndeplinirea ambițiilor de a ajunge, până în 2050, la o lume neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei.

Elevilor li se va cere ca, în calitate de reprezentanți ai unei țări, să poarte negocieri cu scopul de a formula recomandări pentru stoparea schimbărilor climatice. Aceste recomandări vor fi prezentate factorilor de decizie din domeniul politicii de mediu de la nivel mondial și vor fi discutate în cadrul unor conferințe pretutindeni în Europa, pe tot parcursul anului. Pe durata evenimentului, elevii vor avea și posibilitatea de a intra în contact cu organizații internaționale de tineret, care îi vor ajuta să își transpună recomandările în măsuri concrete și să își facă auzită vocea.

Premergător acestui eveniment, în data de 16.01.2020 a avut loc o întâlnire cu domnul Cristian Pîrvulescu, reprezentant al României în CESE, pentru a provoca elevii colegiului la o dezbatere pe tema „Ce Europă vrem?” și pentru a realiza un instructaj al echipei de elevi participanți la evenimentul de la Bruxelles.

După o scurtă introducere de informații generale despre Uniunea Europeană, interesul elevilor a fost captat prin întrebări de tipul ,,Ce oferă UE României? Este avantajos sau nu că România este un stat membru?”, fiind abordate diverse subiecte precum: beneficiile liberei circulații de persoane, informații, servicii şi bunuri din Europa. De asemenea, au fost puse în discuție și teme actuale precum democrația și egalitatea în drepturi.

 La finalul întâlnirii, a fost abordată problema schimbărilor climatice. Au fost trecute în revistă schimbările majore și extrem de dăunătoare produse în ultima decadă la nivel mondial, amplificarea acestora și nevoia de a găsi soluții optime de dezvoltare durabilă.


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro