ATENȚIE la etichetă! Produse tip mezel cu până la 50 de g grăsimi, per 100 g de produs !

Distribuie:

Conform studiilor realizate de  InfoCons pe diferite produse de tip mezel, precum: Bacon,     Cabanos;    Kaizer;   Crenvursti;   Salam de vara;  Parizer de porc;   Salam banatean;  Mici; Parizer de pasare

Cantitatea maxima de grasimi variaza intre 50 si 22 grame pentru 100 grame de produs din care 20 grame si respectiv 8.1 grame il reprezinta acizii grasi saturati.

Denumire produs Cantitate maxima grasimi  g/100 g produs Cantitate acizi grasi saturati
Salam banatean 50 20
Bacon 40 16
Cabanos 39.8 15.19
Kaizer 38 20
Salam de vara 34 10
Parizer porc 28 18
crenvurști 26 10.1
Mici 23.7 8.6
Parizer pasare 22 8.1

 

 

Cantitatea minima de grasimi variaza intre 34.5 si 6.76 grame pentru 100 grame de produs din care 13.1 si respectiv 3.4 grame il reprezinta acizii grasi saturati.

 

Denumire produs Cantitate minima grasimi g/100g produs Cantitate acizi grasi saturati
Salam banatean 34.5 13.1
Salam de vara 20 14
Cabanos 19.6 8
Kaizer 14.4 7
Parizer pasare 13.89 4.29
crenvurști 13.1 13.1
Bacon 12.2 5.2
Parizer porc 11.12 5.23
Mici 6.76 3.4

 

Incepand cu data de 1 aprilie 2021 vor intra in vigoare prevederile  Legii nr. 182/19.08.2020 pentru stabilirea de acizi grasi trans in produsele alimentare destinate consumului uman, Lege publicata in Monitorul Oficial nr. 758/19.08.2020.

Acizii grasi trans  sunt acizii grasi cu cel putin o legatura dubla neconjugata carbon-carbon, in configuratie trans (AGT).

Operatorii economici din sectorul alimentar au obligatia de a introduce pe piata alimente cu un continut de AGT de maxim 2g/100 g de grasime din continut.

Operatorii care nu respecta prevedrile legii pot fi sanctionati cu amenzi de la 10.000 pana la 30.000 lei si produsele alimentare vor fi retrase din consum.

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

Din punctul de vedere al numarului de E-uri, acesta variaza intre 13 si 1

Nr.crt Denumire produs Numeric maxim E-uri Numeric minim E-uri
1 Salam de vara 13 3
2 crenvurști 12 5
3 Parizer porc 12 3
4 Kaizer 11 2
5 Parizer pasare 10 4
6 Bacon 10 1
7 Cabanos 8 4
8 Salam banatean 7 4
9 Mici 7 1

 “În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții si producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la implinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului.”

 

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:



Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro