Agenda parlamentară: Dumitru Lupescu (USR) – Codul Penal a trecut ieri de Parlament, dar nu se poate sa intre în vigoare în această formă!

Declaraţie de presă

 

Votul de ieri a fost la limită. Dacă 3 parlamentari PSD sau ALDE sau de la minorităţi nu votau pentru, Codul Penal nu putea fi adoptat.  Majoritatea din Parlament se zdruncină, iar USR va lupta cu mijloace legale pentru acest lucru.

Noi, USR, vom lupta ca această lege să nu intre în vigoare. O vom contesta la CCR și cu siguranta legea se va întoarce în Parlament. Între timp vom discuta cu fiecare parlamentar și vom face un apel la ratiune. Un apel la salvarea democratiei în România.

Nu suntem singuri în această luptă. USR va alerta partenerilor noștri interni și externi.

A venit momentul ca partidele de opozitie, organizatiile neguvernamentale, asociatiile profesionale, institutiile academice și culturale, hub-urile antreprenoriale, sindicatele, firmele, toate organizatiile în care acești oameni își desfășoară activitatea să ia în mod oficial atitudine.

Între timp cetătenii pot să semneze initiativa cetătenească #farapenali. 500.000 de români pot aduce normalitatea in Romania!

 

Dumitru Lupescu

Deputat USR de Dâmboviţa

 Primele 10 modificări importante ale Codul Penal în Comisia specială în oinia USR

  1. Redefinirea notiunii de functionar public – prin abrogarea al.2 art.175 CP

Foarte multe categorii profesionale (experti contabili, medici, asistenti medicali, farmaciști, executori judecătorești, mediatori, experti tehnici judiciari, notarii) care în prezent sunt considerate functionari publici de legea penală nu mai intră în această categorie și nu mai pot fi pedepsite pentru o serie de infractiuni. Această modificare echivalează cu dezincriminarea a multor infractiuni: compromiterea intereselor justitiei, delapidarea, neglijenta în serviciu, abuzul în serviciu, folosirea abuzivă a functiei în scop sexual, uzurparea functiei.

Exemple: angajatii de la bancile sau fondurile de investitii la care statul roman are participatii nu mai intra in aceasta categorie si nu mai pot fi judecati de exemplu pentru delapidare (dosarul FNI).

  1. 2. Modificarea de liberarea conditionată – modificarea art.100 CP

Detinutii vor putea fi eliberati mult mai repede din penitenciare, cu mult înainte de ispășirea pedepselor.

Cei cu pedepse sub 10 ani pot fi eliberati după ce au ispășit jumătate din condamnare, în loc de două treimi cum este în prezent.

Cei cu pedepse de peste 10 ani pot fi eliberati după ce au ispășit două treimi din pedeapsă, în loc de trei pătrimi cum este în prezent.

Cei care au peste 60 de ani vor putea fi eliberati după ce au ispășit doar o treime din pedeapsă, fată de jumătate cum este în prezent (dacă pedeapsa nu depășește 10 ani).

  1. Confiscarea extinsă – modificarea art.112 ind. 1

Bunurile obtinute ilegal vor fi mai greu de confiscat. În loc să pună în acord Codul Penal cu directiva europeană cu privire la confiscarea extinsă, Comisia a adoptat modificări care îngreunează aplicarea acestei măsuri.

Directiva europeană prevede că este suficient ca judecătorul să observe diferente între averea infractorului și veniturile sale ilicite, în timp ce prevederea introdusă în lege stabilește că trebuie să existe probe certe, dincolo de orice îndoială.

Astfel, în loc să faciliteze confiscarea bunurilor dobândite ilicit, modificarea îngreunează aplicarea acestei măsuri.

Au fost eliminate din infractiunile pentru care se poate dispune confiscare extinsă, printre care spălarea de bani și constituirea unui grup infractional organizat.

  1. Prescriptia răspunderii penale – modificarea art.154 și 155 CP

Initial, Comisia a redus termenele de prescriptie pentru faptele grave pedepsite cu închisoare între 10 și 20 de ani (de la 10 la 8 ani). Ulterior,  termenele s-au mai redus o dată, cele de 10 ani au devenit de 8 ani, si cele de 8 ani au devenit de 6 ani.

Faptasii vor beneficia de prescriptie în dosarele actuale, ale caror fapte au fost comise până în 2012.

Impactul asupra celorlalte infractiuni este ca infractori periculosi scapa mai usor de pedeapsa daca trag suficient de mult de timp. In special cu probleme sunt infractiunile de crima organizata, unde sunt foarte multi suspecti si dosare transfronaliere, anchete de ani de zile cu mai multe state implicate.

S-a redus la jumătate termenul de prescriptie specială, care înseamnă închiderea definitivă a dosarelor, chiar dacă sunt în curs de judecată.

Exemple:

– un violator va scăpa de dosar dacă nu este condamnat definitiv în 12 ani de la data săvârșirii faptei, în loc de 16, cum este în prezent.

– un pedofil va scăpa de dosar dacă nu este prins și condamnat definitiv în 15 ani de la data săvârșirii faptei, în loc de 20, cum este în prezent.

– un functionar care a comis un abuz în serviciu va scăpa nepedepsit dacă nu primește o condamnare definitivă în 10 ani și jumătate, în loc de 14 ani, cum este în prezent.

  1. Concursul de infractiuni – modificarea art. 39 CP

Sporul de pedeapsă pentru concursul de infractiuni nu mai este obligatoriu. În plus, a fost redus la maxim 3 ani, indiferent de numărul de infractiuni săvârșite și de pedepsele aplicate. În prezent, sporul este unul obligatoriu și egal cu o treime din totalul celorlalte pedepse care se adaugă la pedeapsa cea mai gravă.

În Codul Penal actual pedepsele au fost deja reduse, dar sporul a devenit obligatoriu. Intentia a fost să se pedepsească astfel mai aspru persoanele care comit mai multe infractiuni. “Puterea” actuala vrea ca în noul Cod penal pedepsele să rămână reduse, dar sporul să fie facultativ și chiar mai mic decât în vechiul Cod.

  1. Circumstante atenuante – modificarea art.75 CP al.1 litera d

Se acordă obligatoriu circumstante atenuante pentru achitarea integrală a prejudiciului material în cazul mai multor infractiuni care astăzi sunt exceptate: infractiuni contra persoanei (omor, vătămare corporală) infractiuni de coruptie, ultraj, infractiuni contra securitătii nationale, infractiuni legate de terorism, cele privind regimul juridic al drogurilor, privind spălarea banilor, privind traficul de organe și multe altele.

Au fost excluse talharia, furtul calificat, pirateria si fraudele informatice.

Circumstantele atenuante implică reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă stabilite de lege pentru aceste infractiuni.

În plus, pe viitor, judecătorii pot aplica pe criterii subiective circumstante atenuante facultative care nu apar în mod expres în lege. De exemplu, faptul că un infractor s-a prezentat la toate termenele procesului și a vorbit pe un ton plăcut instantei poate fi considerată o circumstantă atenuantă.

  1. Legea Penală Art 173 CP

Deciziile CCR vor fi considerate lege și vor putea fi aplicate retroactiv, ceea ce încalcă art. 147 al.4 din Constitutie.

  1. Dezincriminarea neglijentei in serviciu

Infractiunea este conexă cu abuzul in serviciu, fiind varianta sa cu vinovatia din culpa. Prin urmare, in cazurile in care nu se putea dovedi intentia judeactorul putea reincadra fapta la neglijenta. Acum nu va mai avea cu ce sa reincadreze si va fi obligat sa achite. Exemple celebre de neglijenta in serviciu: directorul de la maternitatea Giulesti (tragedia de la ATI nou nascuti) care nu a facut tot ce putea ca sa evite tragedia si dosarul #Colectiv .

  1. Denuntul este descurajat

Pe langa faptul ca denuntul nu mai este cauza de nepedepsire decat daca este facut intr-un an de la savarsirea faptei (deci daca iti tii complicii un an in vacanta scapa toata lumea).

  1. Compromiterea intereselor justitiei

Un functionar public, indiferent de locul unde este functionar sau daca este sau nu in exercitiul functiunii, nu are voie sa se refere la cineva ca fiind vinovat de o fapta penala. Sub sanctiune penala pentru el insusi. Aici a fost invocata Directiva, dar este inca o minciuna pt ca directiva nu vorbeste decat despre referirea de catre “institutii” la vinovatie, nu de catre indivizi.

 

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro