Agenda parlamentară: Claudia Gilia (PSD) – Măsuri pentru reducerea timpilor de așteptare din punctele vamale

A fost votată legea care permite extinderea valabilității pașapoartelor de la 5 la 10 ani! Cu acest prilej s-a adoptat şi o serie de măsuri menite să îmbunătățească activitățile în punctele de trecere a frontierei, dar și calitatea serviciilor. Adoptarea noului act normativ a avut şi o motivaţie cât se poate de actuală, respectiv  perioada vacanţelor, când numărul cetățenilor care vin din străinătate sau care pleacă în concedii peste hotare este foarte mare. Astfel s-a vrut să se elimine cozile interminabile din punctele vamale.

Despre noile modificări aprobate de Guvern a vorbit pe larg, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul PSD de Dâmbovița, Claudia Gilia. „După cum știm, în această perioadă, foarte mulți români pleacă în concedii în străinătate sau se întorc, pentru câteva săptămâni acasă, la cei dragi. Pentru a nu mai avea cozi interminabile la intrările și ieșirile din țară, Guvernul a adoptat, printr-un Memorandum, o serie de măsuri pentru a scurta timpul de așteptare al acestora. Se vor vedea îmbunătățiri… de la numărul de lucrători vamali care vor fi la post, până la actele care vor trebui prezentate la trecerile de frontieră de către călători.

De asemenea, au fost operate o serie de modificări pentru simplificarea trecerii frontierei de către minori. Astfel, prin Hotărârea de Guvern nr. 541/2018 care vizează modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, s-au adoptat o serie de măsuri precum: – declarația părinților prin care îşi vor da acordul cu privire la efectuarea călătoriei în străinătate a propriului copil, care  poate fi valabilă până la 3 ani (acest lucru înseamnă mai puțini bani cheltuiți la notar, mai puțin timp pierdut pentru întocmirea documentelor de călătorie); – o altă măsură utilă este că dacă nu se va putea face dovada privind destinația minorului (cu bilet de transport, acte notariale) însoțitorul minorului va putea completa olograf, o declarație pe propria răspundere în fața organelor poliției de frontieră, din care să rezulte că țara de destinație a călătoriei este cea de reședință/domiciliu a/al minorului. Dacă însoțitorul nu va putea face dovada destinației călătoriei și va refuza să semneze o astfel de declarație, nu îi va putea fi permisă ieșirea din România minorului”, a declarat deputatul Claudia Gilia.

 

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro