Absolvent de medicină, cu rezidențiatul promovat, șomer fără indemnizație: „Mă simt umilit!”

În plină criză de medici, statul român nu dă doi bani pe absolvenţii de medicină, care îşi doresc să salveze pacienţii din ţara noastră! Andrei Chiriac, din municipiul Târgovişte, este cel mai bun exemplu în acest sens. La 26 de ani, este absolvent al Facultăţii de Medicină din Craiova, a urmat studii fără taxă, a promovat examenul de rezidenţiat, însă a rămas pe afară. Au fost 5 054 de candidaţi, dintre care în jur de 800 nu au promovat examenul, iar cele 3 500 de locuri disponibile pentru rezidenţi s-au ocupat imediat. Peste 400 de absolvenţi de medicină, care au promovat examenul de rezidenţiat nu au mai prins locuri pentru a practica cele învăţate la facultate. Regula este ca rezidenţiatul să se facă doar în spitalele universitare din ţară. „Mă simt umilit! M-am simţit umilit de când am aşteptat câteva ore să aflu rezultatul la examenul de rezidenţiat, procedură care a întârziat din cauza erorilor din sistem. Din ianuarie, o să mă apuc să învăţ şi limba germană, dar am de gând să continui să învăţ şi o să dau iar examenul de rezidenţiat. Dacă nu voi reuşi aici, am de gând să plec în străinătate! Sunt parcă fără viaţă, n-am niciun rost în acest oraş şi nici în această ţară...”, spune dezamăgit Andrei Chiriac.

Acum, aceşti tineri nu au nicio şansă! Fără rezidenţiat, cei şase ani de studii la Facultatea de Medicină nu contează pentru că nu pot practica nici măcar în clinicile private. Ar putea doar să ţină cursuri la şcolile postliceale. Andrei spune că nu este o soluţie, pentru că el s-a pregătit să devină medic pneumolog, aşa cum a visat încă de când s-a înscris la Facultatea de Medicină. „M-am chinuit cu acest băiat. L-am crescut singură de când avea 3 ani, l-am susţinut la studii. Timp de zece ani am avut două locuri de muncă pentru a-mi putea susţine băiatul. Nu ne aşteptam ca acest Guvern, care a făcut atâta tam-am pe aducerea tinerilor în ţară, pe promovarea tinerilor, să le dea cu şutul în halul ăsta.”, a declarat Delia Chiriac, mama lui Andrei.


Acum, Andrei, dar şi colegii săi care nu au prins un loc unde să-şi facă rezidenţiatul, sunt şomeri neindemnizaţi. Tinerii sunt hotărâţi să iasă în stradă, în faţa Guvernului pentru a-şi striga nemulţumirile. Ministrul Sănătăţii nu are timp să vorbească cu ei, astfel că vor recurge la proteste! Situaţia nu este una fără precedent. Şi în 2009 şi în 2011 s-a întâmplat la fel, numărul de locuri disponibile pentru rezidenţi nu au fost suficiente, însă, în 2009 s-au suplimentat locurile pentru medicii de familie şi toţi absolvenţii de medicină au prins posturi, în cele din urmă.


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca