Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

Radu Popa, reacție după audierile miniștrilor propuși la Energie și Economie: „Nepregătiți!”

Miniștrii propuși pentru Ministerul Energiei și Ministerul Economiei nu au primit avize pozitive, ieri, la audierile din Parlament. Deputatul PSD, Radu Popa, a precizat într-o postare pe facebook motivele pentru care nu a sprijinit cele două propuneri.
Ieri a fost o zi importantă. I-am auditat la comisii pe miniștrii propuși de USR pentru ministerelul Energiei, Cristina Pună, respectiv Claudiu Năsui, la Economie.
Parte cea mai suculentă s-a consumat la audierea Cristinei Prună. Năsui a fost mai nepregătit, răspuns greu la întrebările parlamentarilor, a căutat răspunsurile în hârtii și s-a sprijinit pe laptop. Pentru un care aspiră la demnitatea de ministru al Energiei în România, asta mi se pare impardonabil.
La rândul meu, am pus două întrebări.
Prima a fost legată de centrala de la Iernut si i-am spus candidatului USR că în programul ei centrala este considerată un proiect pe termen lung, deși până azi îi criticase pe antecesori tocmai că neglijaseră acest proiect. Hmmm….
Apoi am întrebat-o despre CE OLTENIA. Centrala cărbunelui reprezintă un producător strategic de energie pentru că asigură 23% din totalul energiei din Ro. Când ai import de gaz 22% din Rusia si la un preț imens, orice blocaj in activitatea CE Oltenia e un atac la securitatea energetică a României.
Doar că luni, colegii ei din USR, tocmai votaseră o schemă care prevede supraimpozitare cu 80% a producătorilor de energie care depășesc costul de 425 lei/Mgw produs. Asta echivala cu închiderea CE OLTENIA pentru că acolo costul de producție e 625 lei si dacă aplici schema de supraimpozitare, atunci clar nu mai ieși din iarnă. Și ca să înțeleagă și mai bine în ce situație ne-a împins schema votată de colegii săi, am încercat să văd dacă știe cu ce preț de producție vinde CE Oltenia toată energia sa.
Nu numai că nu a știut dar era sigură că prețul e sub 350 lei/ Mgw.
Nu dna. candidat! 
CE OLTENIA produce energia la 625 lei/MgW si cu asta asigură 23% din necesarul SEN.
23%oameni buni. 
Dacă senatorii au plafonat supraimpozitarea la 425 lei/Mgw atunci să explice ei cum facem cu CE Oltenia dar și cu eventuala scoatere a centralei din SEN. Ar fi un dezastru pentru economie pentru că în cazul acesta importul de energie din Ungaria sau din alte țări ar trebui să fie de 23%. Eh, aici intervine problema. România NU POATE importa încă 23% pentru că rețeau Transelectrica pur și simplu nu mai rezistă, deja importam 2600-2700 MWh dintr-un total de 3000 cât e maximum pe care îl duce rețeaua. Cam asta e situația, asta au reușit o echipă de senatori care s-au apucat de treabă pe modelul lui Firicel din Las Fierbinți.” a explicat deputatul Radu Popa.
Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media