Ioan Vulpescu, fost ministru al Culturii: ,,Mâine este 1 decembrie și trebuie să ne gândim că la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, a triumfat un ideal, idealul unității românilor.

Fostul ministru al Culturii, Ioan Vulpescu a vorbit astăzi, în cadrul conferinței de presă  de la PSD Dâmbovița, despre cele două  evenimente importante pe care românii  le sărbătoresc astăzi și mâine,   Ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României…  și  Ziua Națională a României, integrându-le pe ambele în actualul context politic, dar și epidemiologic! A mai vorbit Ioan Vulpescu  astăzi la Târgoviște despre unitatea românilor  care a trimfat la 1 decembrie 1918 și care a făcut posibilă Marea Unire,  lucruri care din păcate ,,astăzi par imposibile’’.  Întrebarea retorică pe care fostul ministru al Culturii o lansează acum actualei clase politice, în preajma Zilei Naționale a României, este ,,cine va aduna cioburile acestui conflict româno-român?’’

,,În aceste timpuri ale solidarității în solitudine ar trebui, cred, mai ales astăzi, pentru că este o sărbătoare națională, o sărbătoare importantă, să ne gândim  că sunt mai multe lucrurile care ne țin împreună decât cele care ne despart. Este o sărbătoare extrem de importantă despre un Sfânt Apostol, cel întâi chemat care a trăit pe teritoriul Dobrogei și este recunoscut drept ocrotitor al României. Puțini  știu însă că Sfântul Andrei, primul care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul geto dacilor este și ocrotitor al Spaniei, Siciliei și Greciei… și al orașelor Napoli, Ravena, Amalfi, Mantu,  Bruges. Aș fi curios să vedem dacă prăznuirea  Sfântului Apostol Andrei se face în toate aceste locuri cu ușile închise, de la biserici la instituții de cultură, așa cum se întâmplă acum în România?

Cea mai importantă lecție pe care politica o are de învățat de la religie este următoarea, în viața asta nu poți câștiga decât prin adevărurile în care crezi, adică prin adevărurile tale de credință, prin adevărurile care compun biografii, vieți, nu doar povești din pliantele împărțite odată la patru ani. Într-un mod miraculos, sărbătoarea Sfântului Andrei este legată de Ziua Națională a României. Mâine este 1 decembrie și trebuie să ne gândim că la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, a triumfat un ideal, idealul unității românilor. Avem de la 1918 moștenirea unor mari oameni de stat care au făcut posibilă unirea. Care sunt simbolurile unirii? Strângerea de mână, hora unirii… lucruri care astăzi par imposibile.

La Alba Iulia a triumfat un ideal și speranța unei națiuni. Haideți să ne gândim dacă astăzi noi putem să lăsăm o moștenire similară celor care vin după noi. Ce lume vom lăsa noi, nu numai după 6 decembrie, ci și  în următorii ani. Din păcate vedem o competiție care nu este numai cea electorală, în general dezbaterea politică este foarte tensionată, foarte convulsivă. Partidul Social Democrat  aici în Dâmbovița și în general în țară a făcut acum, ca și la alegerile locale, o campanie electorală eminamente pozitivă, cu proiectele noastre, cu programele noastre, cu așteptările oamenilor. Din păcate în societatea românească  lipsește arbitrul, cu mai există arbitru, nu mai are cine să arbitreze confruntarea dintre partide.

Întrebarea la care trebuie să refectăm de Ziua Națională, în preajma acestei zile, este cine va aduna cioburile acestui conflict româno-român? Cine va strânge cioburile acestui conflict care pare fără sfârșit și nu are de-a face numai cu campania electorală? Din păcate PNL, de un an de zile, acționează discreționar, abuziv, căutând un monopol al puterii pe care nu-l are nimeni nicăieri. În loc de dialog, vedem confruntare. Este cea mai tristă aniversare a Zilei Unirii din ultimii ani și cred că mesajul nostru în această campanie, în această ultimă săptămână a campaniei electorale, trebuie să plece de la idealurile celor care au înfăptuit unirea. Mulți dintre cei care au fost prezenți la Alba Iulia și au făcut posibilă Unirea au fost lideri social democrați’’, a declarat astăzi, la Târgoviște, fostul ministru al Culturii, Ioan Vulpescu, candidat PSD Dâmbovița la Camera Deputaților… la conferința de presă de la partid.

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro