Înaltpreasfințitul Părinte Nifon le-a oferit credincioșilor Lumina Sfântă în noaptea de Înviere

Duminică, 2 mai 2021, foarte mulți credincioși au luat parte la slujba Învierii Domnului, săvârșită, la Catedrala din Târgoviște de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, însoțit de Părintele Vicar Eparhial, preoți și diaconi, după ce anul trecut acest lucru nu a fost posibil din cauza restricțiilor legate de noua pandemie.

Mai întâi, pe platoul din fața Catedralei a fost oferită,  de către Înaltul Ierarh, Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim, iar apoi, în interiorul istoricei Catedrale târgoviștene, a fost săvârșită Sfânta Liturghie.

În același sfânt locaș, ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, a avut loc și slujba a doua a Învierii, adică Vecernia din ziua de Sfintele Paști, rânduială liturgică în cadrul căreia a fost citită Sfânta Evanghelie în mai multe limbi, așa cum este tradiția noastră răsăriteană. Au luat parte: Părintele Vicar Eparhial, Părinţii Consilieri de la Centrul Eparhial, profesori de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității “Valahia”, profesori de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” și părinții protopopi de la cele cinci protoierii ale Eparhiei noastre.

După finalizarea sfintei slujbe, a avut loc sfințirea Troiței din fața Reședinței mitropolitane, recent restaurată, la inițiativa Mitropolitului Nifon.

 

Atât în noaptea pascală, cât și la Vecernia zilei de Sf. Paști, în cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinția Sa a evocat însemnătatea extraordinară a evenimentului Învierii Domnului, act fondator al Bisericii, al credinței și al culturii noastre, care a creat extraordinara noastră civilizație, ce promovează binele, adevărul, frumosul, dreptatea  și iubirea. Misiunea și mărturia creștină au în centrul lor trăirea și propovăduirea Învierii, ca biruință asupra morții, a întunericului și a răului, precum și ca paradigmă existențială fundamentală pentru toți cei ce și-au asumat drumul credinței. Mitropolitul Nifon a apreciat eforturile deosebite ale medicilor, ale profesorilor și ale preoților pentru limitarea și eradicarea actualei pandemii, încurajând tinerii și familiile să depășească provocările și problemele ce încearcă, în această perioadă, speranța noastră, cu ajutorul credinței și a solidarității creștine în duhul lui Hristos Cel Răstignit și Înviat.

 

 

Foto: Daniel Dumbravă

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro