CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE – Mihaela MARIN: LA ANIVERSARǍ

    Da, ştiu, titlul nu este deloc original, dar n-am găsit altceva, muza mea a cam aţipit, ba chiar doarme tun, tanc, rachetă aer-sol şi ce arme mai ştiţi voi. Misia de scriitoriu la gazetă nu are însă habar de fineţuri d-astea cu inspiraţii, invocaţii către muze, alea, alea, cu atât mai mult cu cât azi împlinim cincizeci de apariţii. E o vârstă fragedă pentru o gazetă, aşa că sperăm la multe apariţii înainte şi la cât mai mulţi cititori care să se regăsească în ce scriem noi aici.

     Pentru mine, ca autor de articole când mai bune, când mai rele (să nu zic de-a dreptul proaste), după caz şi posibilităţi, gazeta aceasta este un loc unde mă pot întâlni cu oameni pe care-i văd rar sau nu-i mai văd deloc; nu este puţin lucru pentru cineva care iese în lume doar forţat de împrejurări, nu? Când primesc câte un mesaj sau un comentariu în urma unui articol, îmi dau seama că există persoane pentru care n-am murit sau, măcar, n-am murit de tot… “Un sentiment plenar,/ Din ce în ce mai rar”, vorba poetului, mai ales într-o lume ca a noastră, în care încetezi să exişti dacă nu ieşi în faţă, nu te-agiţi, nu faci spume ca Devalul; “Scriu, deci exist” devine astfel mai mult decât o simplă parafrazare a raţionamentului cartezian.

      Pe de altă parte, gazeta aceasta este unul dintre cele mai bune exemple de libertate a cuvântului; nimeni nu ne dictează ce şi despre ce să scriem, nimeni nu se ciondăneşte pe chestiuni politice, fiecare are dreptul să creadă în ce vrea şi să-şi  exprime credinţa fără să fie luat la trei păzeşte de ceilalţi, nu suntem “acoperiţi”, ci mai degrabă goi puşcă, şi toţi, chiar toţi, privim critic lumea în care trăim. Câte astfel de reviste cunoaşteţi? Cu siguranţă nu suntem de acord cu toate ideile colegilor de condei, mă rog, de tastatură, dar divergenţa de opinii nu duce la încrâncenări, conflicte sau replici tăioase şi asta e perfect, căci mi-aminteşte cuvintele rostite de Ion Raţiu într-unul dintre ultimele sale interviuri: “Voi lupta până la ultima picătură de sânge ca să ai dreptul de a nu fi de acord cu mine”. La fel stau lucrurile şi cu cititorii noştri, cel puţin din câte cunosc eu; opiniile diferite sunt exprimate decent, aprecierile sunt sincere, criticile n-au răutăţi ascunse. E drept că, acum vreun an, cineva m-a întrebat ironic dacă ne imaginăm cumva că suntem a doua şcoală (oare trebuia să scriu cu majusculă?) de la Târgovişte; i-am spus că nu ştiu ce-şi imaginează ceilalţi, dar eu cred că suntem prima şcoală de corecţie. Evident, de la Târgovişte.

     Nu pot să închei fără să atrag atenţia asupra unei potriveli: aniversarea noastră coincide cu începerea campaniei electorale. E de bine sau e de rău? Mai c-aş zice că-i de bine, cred că şi muza mea cea leneşă fi-va zgâlţâită. Am multe aşteptări, dar una e mare, mare: vreau un alt discurs tunător al lui Orban, urmat de o interpretare de geniu a celebrei melodii “Cântă cucu-n Bucovina”. În plus, dacă doamna Udrea deja a apărut în salopetă, cu caşchetă galbenă de muncitor la intervenţii şi cu tenişi Prada (să mă bată cucu’ ăla din Bucovina dacă pricep ce-a vrut să transmită prin costumaţia asta), iar manifestaţia în cinstea lui Ponta mi-a amintit de vremea copilăriei în preajma lui 23 August, vă daţi seama ce urmează? Nu-mi pot sugruma un rânjet gândindu-mă la Vadim şi la Dan Diaconescu. Zău că uneori chiar mi se pare frumoasă viaţa. Mai trebuie doar să ne dea şi nouă cineva o vacanţă de două luni ca aleşilor neamului şi promit că urmăresc şi analizez sintactic, morfologic şi stilistic toate discursurile. Vorbă cu vorbă, nu pe sărite, nu care cumva să pierdem mesajul.

MIHAELA MARIN  este profesoară la Colegiul Național C. CARABELLA, din Târgoviște, o rafinată moralistă și o mare iubitoare de limbă română…

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro