CONEXIUNI – Ștefan POPESCU: FRAGMENTARIUM…

Rusești, impresii moscovite…

Aleea Îndrăgostiților pe malul fluviului Moskva, arbori încărcați cu lacătele perechilor de îndrăgostiți…  Unele lacăte sunt foarte vechi, iar rugina le-a șters culoarea. Obiceiul este ca îndrăgostiții să atașeze un lacăt de grilajul podului Loujkov și, întorși cu spatele, să arunce fiecare câte o cheie în apă. În 2009, autoritățile au decis să taie grilajele cu lacăte cu tot și să le așeze aidoma unor arbori.

Dacă vedem sediile din Moscova ale marilor companii americane, ne dăm seama că dincolo de unele neînțelegeri geopolitice, relația Moscova-Washington este mult mai complexă și mai solidă decât ne-am imagina.

Am fost la Primăria generala (guvernul) Moscovei și am discutat cu responsabili ai Direcției știință și economie bazată pe inovație. Este impresionant cum municipalitatea moscovită a reconvertit cele 209 fabrici din epoca sovietică în clustere hi-tech, în jurul cărora gravitează sute de incubatoare de afaceri (unde companii de 3-4 persoane sunt ajutate să se implanteze și să se dezvolte, iar după 3 ani să ajungă la câteva sute de angajați). Se organizează anual câteva mii de cafenele științifice (unde tinerii să dialogheze cu cercetătorii confirmați). Astfel de întâlniri periodice au loc și în grădinițe, pentru a dezvolta aptitudinile de cercetare ale celor mici. La nivelul primăriei generale funcționează un consiliu științific compus numai din cercetători confirmați și care orientează politica orașului Moscova în materie de dezvoltare științifică. Obiectivul este ca până în 2020 sectorul hi-tech să aibă 50 000 de angajați.

Am revenit la București, după un zbor deosebit de plăcut cu avionul rusesc Suhoi SuperJet al companiei Aeroflot. A fost un sejur minunat. dar și productiv: întâlniri cu vicepremierul Arcady Dvorkovich, cu consilierul prezidențial Vasily Popov, cu șeful Agenției Federale Ruse Konstantin Kossaciov, cu Ministrul Educației Naționale, cu șefi de fundații și directori de instituții, cu cercetători în domeniul relațiilor internaționale, cu colegi din state membre ale Comunității Statelor Independente.  Mulțumesc prietenilor ruși pentru extraordinara deschidere și pentru ospitalitate!

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro