Târgovişte: Integrare prin gimnastică a copiilor cu sindrom Down (FOTO)

Gimnastica îi ajută să dezvolte deprinderile de bază şi să socializeze mai uşor. Astfel că Fundaţia Special Olympics România, în parteneriat cu Universitatea Valahia din Târgovişte (departamentul Educaţie Fizică şi Sport) şi Asociaţia EU POT Târgovişte, derulează un proiect în acest sens. O dată pe săptămână, vinerea, între orele 12.00-14.00, copiii cu sindrom Down au program de gimnastică în sala de sport de la corpul S al universităţii (Str. Moldovei, nr. 5).

Programul a demarat în luna februarie şi este structurat pe două grupe de vârste:

– 8-18 ani – Gimnastică unificată. Se urmăreşte perfecţionarea şi consolidarea deprinderilor de bază: alergare, sărituri, târâre, mai ales în vederea competiţiilor specifice la care participă copiii cu dizabilităţi;

– 2-8 ani – Iniţiere motrică timpurie. Se lucrează deprinderi de bază: să meargă, să escaladeze, să prindă-să arunce o minge.

Activitatea este coordonată de trei profesori ai universităţii târgoviştene: Ancuţa Pârvan, Alina Cucui şi Bianca Chera, ce au ajutor din partea a circa 20 de voluntari, în majoritate studenţi. Materialele didactice sunt puse la dispoziţie de Fundaţia Special Olympics România.

“Trebuie să ai o inimă foarte rece ca să nu te afecteze”

La proiect participă în jur de 25 de copii cu sindrom Down, dar şi unul cu autism. “Este o activitate deosebită. În primul rând, o faci sufleteşte, pentru copii şi o facem voluntar. Mie îmi place să lucrez cu copiii şi mă bucur că i-am văzut evoluând. La început nu vorbeau, voluntariilor le era teamă, însă evoluţia este foarte bună. Copiii vin cu drag, vorbesc, aplaudă, se îmbrăţişează. Şi didactic este o activitate foarte bună, pentru că studiem reacţiile şi comportamentele lor”, spune lect. univ. dr. Bianca Chera. La orele de gimnastică iau parte şi câţiva copii normali, pentru a încuraja şi mai mult evoluţia celor cu dizabilităţi, care încep astfel să se simtă acceptaţi în societate.

Şi studenţii voluntari au de câştigat, pentru că învaţă să lucreze cu copiii cu dizabilităţi, o experienţă pe care nu o pot avea la facultate. “Participarea la acest proiect înseamnă în primul rând contactul direct cu copii. Am mai lucrat activităţi sportive, dar numai cu adulţi. Primul impact este deosebit. Trebuie să ai o inimă foarte rece ca să nu te afecteze când îi vezi prima oară. Este un plus pentru mine contactul cu reacţiile şi comportamentele lor. Crează situaţii inedite pe care le întâlneşti mai greu, te fac să te adaptezi şi astfel evoluezi şi tu”, crede Georgiana Crestez, studentă anul I la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Târgovişte.

“Ei simt chiar mai mult decât noi”

Acest program facilitează integrarea copiilor cu dizabilităţi nu numai prin deprinderile pe care le dezvoltă participanţilor, ci şi prin faptul că-i ajută pe oamenii normali să-i înţeleagă. “Înainte, nu ştiam cum gândesc copiii cu dizabilităţi, cum se comportă şi că au şi ei anumite abilităţi. Nu trebuie evitaţi şi marginalizaţi. Ei simt chiar mai mult decât noi. Voi continua să particip ca voluntar în acest program, pentru că am început să mă împrietenesc foarte mult cu copiii şi îi sfătuiesc pe cei de vârsta mea să nu judece. Să privească oamenii din jur în profunzime, cu sufletul”, ne-a mărturisit Bianca Andreea, în vârstă de 17 ani, elevă a Colegiului Naţional „C. Carabella” Târgovişte.

Cei care doresc să-şi înscrie copiii în acest program trebuie să ştie că este gratuit, iar cei care vor să participe ca voluntari la activităţi sunt aşteptaţi vinerea, de la ora 12.00, la corpul S al Univerităţii Valahia Târgovişte. Programul se reia după Paşte, Vinerea Mare fiind zi liberă.

gimnastica down (1)

gimnastica down (2)

gimnastica down (3)

gimnastica down (4)

gimnastica down (5)

gimnastica down (6)

gimnastica down

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro