Scrisoare de la COS Târgoviște despre condiția de salariat: “Penibil și grotesc sau invers!”

Redactia Gazeta Dâmboviței a primit, astăzi, un punct de vedere al unui salariat COS pe care îl publicăm mai jos, sub protectia anonimatului și cu felicitări pentru ascuțimea spiritului autorului:

“Buna Ziua,
Incerc sa va retin atentia cu un fapt. In combinatul de oteluri speciale de cativa ani ni se distribuie o revista. Aaparut de curand un nou numar pe care vi-l trimit si dv.. banuiesc ca daca as fi trimis un drept la replica la redactia de la bucuresti nimeni nu mi-ar publica asa ceva. Eu am scris cateva cuvinte, si indraznesc cu rugamintea daca ati putea sa-l publicati. Inteleg de asemenea daca nu doriti sa o faceti. Eu totusi sper si astept raspunsul dv indiferent care este acesta.

PENIBIL SI GROTESC SAU INVERS
De curand am avut posibilitatea sa citesc publicatia interna CUVINTE DE FIER. Atentia mi-a fost captata de pagina 3 a COS TARGOVISTE, asa cum reiese din subsol.
Autorul se transpune in pielea unui salariat din combinat si isi asterne gandurile pe hartie, care sunt departe de realitatea vazuta si traita de salariatul din COS. Sigur ca omul prin natura sa umana tinde spre progres, mai ales din punct de vedere financiar. Sigur ca salariatul a inteles toate dificultatile prin care a trecut societatea de cativa ani incoace, dar asta nu inseamna cu nu este nemultumit ca ultima marire salariala a fost tare demult. Salariatul mai stie de insolventa COS si cunoaste ca sansele unei mariri salariale sunt practic nule, si nici poveste de o „suma mare” pe care sa o fi cerut cineva.
Dar continui sa citesc si inteleg ca daca ipotetic azi aceasta „suma mare” de bani ni se acorda noua salariatilor, maine nu vom mai avea loc de munca. Pai lucrul acesta oricum s-a intamplat in primavara, pentru sute de oameni si nimeni n-a vazut vreun ban in plus.
Merg mai departe si aflu ca exista posibilitatea sa ma multumesc cu ce am care „nu-i putin”. Atunci cand cineva isi permite sa faca o astfel de apreciere, inseamna ca stie si care este valoarea salariului. Dilema mea este urmatoarea, oare valoarea carui salariu a vazut-o autorul? Sa fie vorba cumva de salariile celor care asudam din greu pentru ca acest combinat sa supravietuiasca, unii dintre noi traind la limita subzistentei, sau este vorba de salariile celor care au condus si adus in starea actuala combinatul si a caror valoare probabil este o „suma mare”. Vedeti, acest lucru nu se precizeaza in articol, asa incat il pot deduce.
Dar bunastarea pare ca nu se opreste aici ci mizeaza pe drumul bun „pe care a pornit activitatea”, adica cu program de lucru fractionat de somaj tehnic si concedieri, cam asa fiind rezumata activitatea acestui an. Sa fie oare vreun salariat ca sa spuna „eu optez pentru aceasta varianta”? Eu categoric nu.
Continui caci vreau sa vad finalul si descopar ca cel care traieste in pielea salariatului este de gen masculin, al carui salariu este o pretentie si de aceea COS nu mai are suficiente resurse. Isi prevede dezamagirea si finalul tragic al COS datorita faptului ca el a solicitat si contestat pretentii mai vechi, despre care nu face vorbire pe larg, pentru a pricepe tot cititorul. Trage si concluzia logica cum ca fiecare are de ales, asa cum de altfel a avut si el, numai ca acum pare cuprins de remuscari.
Finalul articolului este fulminant,iar autorul care se doreste a fi un om al muncii, isi asimileaza salariul chiar si la nivel metaforic cu un dar. Poate autorul adevar graieste daca vorbeste despre sine…

Un salariat COS”

pagina 3 cos

pagina 1 cos

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro