ortooxacell kiss2022.gif Flax

Luna Pădurii, unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice

LUNA PĂDURII, unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, se desfăşoară anual în România, în perioada 15 martie – 15 aprilie, având scopul de a sensibiliza cetăţenii şi factorii decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului esențial pe care îl au în menținerea echilibrului ecologic.

Aceast eveniment îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România, Spiru Haret a organizat pentru prima oară acest eveniment sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui” în anul 1902.

 În ţara noastră, majoritatea ecosistemelor naturale sunt specifice pădurilor şi prezintă o mare diversitate faunistică şi floristică, favorizată de poziţia geografică, de varietatea reliefului, de condiţiile hidrologice, climatice şi evoluţia solului.

Pădurea reprezintă aurul verde al Pământului, fiind cel mai important factor stabilizator al mediului înconjurător.          Autentice laboratoare ale naturii, pădurile împreună cu celelalte spaţii verzi, reprezintă o bogăţie de nepreţuit pentru fiecare aşezare urbană, fiind, datorită acţiunilor antipoluante, veritabile uzine de sănătate şi de echilibru ecologic.

 Din cauza tăierilor efectuate de om şi a unor calamităţi naturale (cum sunt furtunile puternice, dar mai ales incendiile), astăzi există suprafeţe întinse de pe care pădurea a fost nimicită.

Din nefericire, în România se pierd anual sute de hectare de pădure din cauza incendiilor, pagubele fiind cu atât mai mari dacă ţinem seama de consecinţele pe care acestea le presupun pe termen scurt (modificarea peisajului, dispariţia faunei sau florei, uneori aparţinând speciilor rare) sau pe termen lung (reconstituirea biotopului). Cicatrizarea rănilor pădurilor se face prin reîmpădurire, dar ambianţa originală a pădurii este foarte dificil de restaurat şi durează ani.

Un incendiu în pădure poate fi provocat accidental prin descărcări electrice atmosferice, din cauza secetei şi vântului atunci când solul şi litiera se usucă în ritm accelerat, eliberând substanţe volatile ce favorizează propagarea incendiului, dar de cele mai multe ori este provocat de acţiuni neglijente ale omului.

În această perioadă, dată fiind cantitatea de vegetaţie uscată existentă, sursele ce pot provoca incendii sunt: focurile de tabără, focurile utilizate pentru prepararea mâncării, jocul copiilor cu focul, jarul sau scânteile purtate de vânt şi propagarea incendiului de la arderea vegetaţiei uscate şi a miriştilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media