În lipsa industriei, Spitalul Judeţean a devenit cel mai mare angajator din Târgovişte

 

Conform declaraţiilor de venit din luna mai 2013, de pe site-ul spitalului (spitaldb.ro), unitatea medicală are circa 2.000 de salariaţi. Numai portari sunt 16. Tot din declaraţiile de venit din luna mai reiese că cel mai mare venit net de la Spitalul Judeţean Târgovişte îl ia şeful Secţiei de Medicină Legală, cu aproape 165 de milioane de lei vechi în luna mai. Cei mai mulţi medici au salariile cuprinse între 20 şi 40 de milioane de lei vechi.

Faptul că spitalul este acum cel mai mare angajator din Târgovişte arată gradul scăzut al investiţiilor făcute în municipiu şi căderea industriei. Primii ani după revoluţie au însemnat o perioada grea pentru toate marile întreprinderi din Târgovişte, cu restructurări, prezenţa pe listele negre ale guvernanţilor şi lipsa de comenzi.

Pe o mare parte din amplasamentul Uzinei Petroliere de la Târgovişte, UPET, s-au construit, în ultimii ani, mai multe supermarketuri, conducerea societăţii considerând că vânzarea terenurilor din centrul municipiului Târgovişte aduce banii necesari acoperirii unei părţi a datoriilor către stat. În 2001, UPET a fost cumpărată de cea mai importantă corporaţie din domeniul construcţiilor de maşini din Rusia, OMZ. A urmat externalizarea mai multor activităţi, prin formarea unor societăţi, aparţinând aceluiaşi grup. Acum activitatea industrială la UPET este una extrem de scăzută.

O altă mare întreprindere din Târgovişte, cu mii de angajaţi înainte de 1989, este Combinatul de Oţeluri Speciale. Combinatul a fost preluat în 2002 de firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel. În 2007, managerul Mechel Târgovişte de la acea vreme, Viatcheslav Shmyga, anunţa că la Mechel Târgovişte se vor face investiţii de 35 de milioane de dolari. Între timp piaţa mondială a oţelului a fost dominată de China. Mechel a vândut în februarie 2013 toate activele deţinute în România, printre care şi combinatul târgoviştean, firmei româneşti Nikarom, pe suma modică de 70 de dolari. S-a revenit şi la denumirea de COS Târgovişte, iar acum salariaţii se tem că se va ajunge la închiderea combinatului. Combinatul de la Târgovişte are acum 1.370 de salariaţi, faţă de 11.500 cât avea în 1990.

În 2002 COS Târgovişte a vândut Uzina de oţel electric către firma Erdemir din Turcia. Circa 300 de persoane lucrează la Erdemir.

O altă mare societate din Târgovişte este Oţelinox. A fost preluată în 1997 de Samsung, iar acum lucrează acolo aproximativ 800 de persoane.

O altă societate mare din Târgovişte, SARO, ce producea strunguri, a fost preluată de americani, devenind Wisconsin Turning Systems, dar a intrat în faliment în 2004.

La nivel judeţean, singura societate care întrece Spitalul Judeţean este compania turcă Arctic, care are peste 2000 de salariaţi la Găeşti, dezvoltând anul acesta încă o linie de producţie. 

 


Regata

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro