ortooxacell kiss2022.gif Flax

Fundația SERA România și DGASPC Dâmbovița au făcut posibilă reintegrarea în familii a unor copii aflați in sistem de protecție specială

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița a prezentat astăzi stadiul parteneriatului încheiat cu Fundația Sera România, referitor la reintegrarea în familie a 50 de copii aflați în sistemul de protecție specială al DGASPC Dâmbovița.

Durata proiectului este de un an de zile, urmând să fie finalizat în aprilie 2014, cu posibilitatea prelungirii, iar directorul DGASPC Dâmbovița, Cristiana Bucur, spune că fundația deja și-a exprimat disponibilitatea de a continua parteneriatul.

Parteneriatul dintre Fundația Sera și DGASPC Dâmbovița a fost aprobat prin hotărâre de Consiliu Județean la începutul acestui an, iar cotele de participare în proiect sunt 48% (144.000 lei) DGASPC, iar 52% (156.000 lei), Fundația Sera.

Obiectivele acestui proiect au fost scăderea numărului de copii, beneficiari ai unei măsuri de protecție specială, prin reintegrarea în familia naturală, responsabilizarea familiilor naturale cu privire la obligațiile ce le revin față de copii, implicarea autorităților publice locale în procesul de susținere a familiilor în care au fost reintegrați sau urmează să fie reintegrați copiii și reducerea cheltuielilor pentru sistemul de protecție specială a copilului prin reintegrarea unui număr de 50 de copii, realizându-se o economie de 11.192 lei, cost mediu/an/copil.

„Este o muncă de echipă, de 7-8 oameni, atât pe parte financiară, cât și pe parte de asistență socială, psihologică și nu se oprește aici. Noi în această perioadă monitorizăm, până simțim că autoritatea publică locală este capabilă să preia cazul de la noi și să-l mențină măcar în stadiul în care l-am adus noi la ora actuală…..Eu o simt ca o realizare și pentru alte familii, ca un exemplu, să-și asume, că aici este problema: le este teamă să-și asume, să primească copiiii acasă. Au senzația că vor rămâne singuri, că nimeni nu-i va mai ajuta. Știm foarte bine cum răspunde autoritatea publică locală. Poate nu au nici posibilități financiare, dar noi vom sta întotdeauna în spatele autorității publice locale și am simțit acea bucurie de fiecare dată, în afară de faptul că am dus copiii alături de părinții lor , faptul că pentru tată, pentru mamă, pentru bunici am ridicat nivelul de trai, ceea ce înseamnă foarte mult”, a declarat Cristiana Bucur.

Prin acest proiect, au reintegrați, până acum, 22 de copii, în 11 familii din localitățile Ocnița, I.L.Caragiale, Gura Șuții și Râu Alb, unde s-au făcut lucrări de construcție/reconstrucție, dotări cu mobilier și alte cheltuieli pentru utilități necesare precum alimente, rechizite, produse igienico-sanitare. Costul total, până la acest moment, al cheltuielilor care au fost strict necesare pentru asigurarea condițiilor minime de trai pentru copiii reintergrați este de 108.527 lei. Aceste familii au primit, de sărbători, alimente, dulciuri și jucării.

Fiecare dintre cazuri a fost special, iar sprijinul oferit în cadrul parteneriatului esențial pentru condiții mai bune de viață. Una dintre aceste familii, din comuna Ocnița, și-a pierdut locuința în anul 2010, în urma unui incendiu, și a fost nevoită să locuiască împreună cu cei 7 copii într-o rulotă dezafectată, oferită de primărie, însă condițiile de trai erau improprii pentru creșterea copiilor, ceea ce a condus la preluarea în regim de urgență a 5 copii și plasamentul lor la asistenți maternali profesioniști în anul 2012. În 2013, au fost achiziționate pentru această familie 2 containere tip module de locuit complet utilate conform standardelor, unde familia locuiește, împreună cu cei 5 copii, în prezent, cu costuri mai mici decât cele pe care statul le cheltuiacu copiii înainte, care ar fi putut rămâne, altfel, în sistem, poate mulți ani.

rulota bun

Un alt caz este cel al unei familii din I.L.Caragiale, formată din tată și trei copii, cu vârste între 3 și 5 ani, care locuiau într-o anexă a cabinetului veterinar pusă la dispoziție de primărie, deoarece imobilul în care locuiau s-a dărâmat. În 2012, copii au fost preluați în regim de urgență, fiind dați în plasament. În 2013, tatăl a fost sprijinit de DGASPC să identifice o locuință în localitate, formată din două camere, în care locuiește acum cu copiii săi. Familia a primit și un cal, cu o căruță, care îl va ajuta pe tată să-i întrețină pe cei mici.

tatabun tatabun2

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, DGASPC Dâmbovița urează un călduros „La mulți ani!” tuturor copiilor, tinerilor și adulților pe care DGASPC Dâmbovița îi are în grijă. (director Cristiana Bucur)

dgaspc 2 dgaspc 3

Distribuie:

Un comentariu la „Fundația SERA România și DGASPC Dâmbovița au făcut posibilă reintegrarea în familii a unor copii aflați in sistem de protecție specială”

  1. sint un tata disperat sotia a plecat cu un tigan am doi copi minori tin la ei ca la viata mea dar nu am cum sa ma descurc ca sotia ma lasat cu datori si acum umbla sami ia copii .va rog din suflet ajutatima

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media